Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Spædbarn

Myndighederne har anbefalinger til forældre om spædbarnet.

Amning:

Modermælk er det sundeste ernæring til spædbørn. I ammeperioden bør du undgå tobaksrøg og holde igen med alkohol.


Hvis du ikke ønsker at amme, eller hvis din amning ikke går som forventet, og dit barn skal have anden mad end modermælk, da anbefales modermælkserstatning.

Hvis amning ikke gennemføres, og dit barn er  disponeret for allergi, anbefales hypoallergen modermælkserstatning til dit barn er 4 måneder.

 

Tilskudsblanding:

Anbefales tidligst fra barnet er 4 måneder og max to flasker i døgnet frem til barnet er 6 måneder. Så længe barnet trives godt, er der ingen grund til at give andet end MME eller amning frem til barnet er 6 måneder - eller det er parat til at spise skemad.

Modermælkserstatning baseret på soja

Det frarådes af Sundhedsstyrelsen (i overensstemmelse med EU’s Scientific Committee on Food) generelt set at anbefale modermælkserstatning baseret på soja. Dette bruges udelukkende i særlige tilfælde, hvor det forinden er drøftet med læge eller sundhedsplejerske. Grunden er, at soja er rig på isoflavoner (såkaldt fytoøstrogen), som er stoffer med svage østrogenlignende virkninger. Der er fortsat usikkerhed om kort- og langtidsvirkninger af stofferne. Det gælder både for pige- og drengebørn. Der har endvidere været rejst mistanke om, at sojabaseret modermælkserstatning kan påvirke udviklingen af allergi og autoimmune sygdomme.

Amningens længde:

De fleste børn er først parate til andet end flydende føde, når de er omkring 6 måneder, og det anbefales, at barnet ammes fuldt, til det er 6 måneder og delvist, til det er 12 måneder. Hvis mor og barn har lyst, kan amning fortsætte ved siden af, at barnet spiser familiens mad. Det frarådes at begynde på skemad før barnet er 4 måneder.

Vitaminer og mineraler:

D-vitamindråber: 10 mikrogram dagligt fra 2 uger til 2 år.

Børn med mørk hud eller børn, der går tildækket klædt: anbefales, at fortsætte med D-vitamintilskud hele barndommen - og formentlig hele livet.

  

Fra barnet er omkring 1 1/2 år - og kan tygge en multivitamintablet, kan man give en børne-multivitaminmineraltablet eller en D-vitamintablet/dråber indeholdende 10 mikrogram D-vitamin.

Sund mad er dog det bedste, og multivitamintilskud kan gives, hvis barnet har været småtspisende.

Vuggedød:

Antallet af vuggedøde børn har de seneste år stabiliseret sig på et lavt niveau. Det hjælper at forebygge. Derfor er det vigtigt at følge de tre enkle råd:
• Læg barnet til at sove på ryggen
• Lad være med at ryge under graviditet - og undgå tobaksrøg i hjemmet
• Lad ikke barnet få det for varmt, når det sover.

For at undgå for meget varme om natten anbefales det, at der er luft omkring barnet, og at det sover i sin egen seng med sin egen dyne - og hvis forældre og barn sover i samme seng, at I undlader at lægge barnet imellem jer.

Det frarådes forældre, som er påvirkede af medicin eller alkohol, samt forældre som er stærkt overvægtige, at de sover sammen med spædbarnet.

For at forebygge at barnet får et fladt baghoved eller skævt kranie på grund af den megen rygleje, er det vigtig, at barnet ligger meget på maven og siden, når det er vågent. 

Kulde

Det frarådes at børn sover udenfor, hvis temperaturen er under -10 grader. Det er væsentligt at sørger for en passende temperatur, og dette kræver særlig opmærksomhed.

 

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk