Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Tvillinger eller trillinger

Ultralydsscanning vil næsten altid vise, om der er flere børn.

Graviditet med tvillinger eller trillinger skyldes enten, at ét befrugtet æg deler sig og bliver til to ens fostre, eller at to eller tre æg løsnes fra æggestokken og befrugtes samtidig. Ved trillinger kan det være en kombination. Det kan også skyldes at graviditeten er foregået ved hjælp af assisteret befrugtning i forbindelse med ufrivillig barnløshed fx med reagensglasmetoden (IVF). Man skelner således mellem énæggede og fleræggede tvillinger. 2-3 % af alle graviditeter er tvillingegraviditeter. Hyppigheden af trillingegraviditeter er 0,03 %. Ved en graviditet med tvillinger eller trillinger er der en let øget risiko for at føde for tidligt. For at beskytte graviditeten kan kvinden fraværsmeldes af den praktiserende læge efter behov. Derudover tilbydes flere undersøgelser og scanninger hos læge og jordemoder under graviditeten for at følge, at børnene vokser, som de skal.

 

En del af de almindelige graviditetsubehag kan være forstærkede ved en tvillinge- eller trillingegraviditet. 

Tvillingefødsel

Hvis fødslen ikke går i gang af sig selv, vil man som regel sætte den i gang nogle uger før det forventede fødselstidspunkt.

                     

Livmoderen er meget stor og udspilet og veerne kan derfor være uregelmæssige og ineffektive. For at støtte livmoderens arbejde gives ofte ve-fremmende medicin i drop ved fødslen. De fleste tvillinger ligger begge på langs i livmoderen under fødslen. Ofte ligger den første med hovedet nedad og den anden med sædet nedad. De fleste tvillingefødsler foregår normalt. Hvis det første barn ligger med sædet nedad, vil kvinden i de fleste tilfælde blive tilrådet at få foretaget kejsersnit.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. Det koster heller ikke noget at være medlem.

 

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk