Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

HIV

Hiv er det virus, som giver sygdommen aids, hvis man ikke kommer i behandling. Hvis moderen selv er hiv-smittet (hiv-positiv), kan smitten overføres fra mor til barn inde i livmoderen eller under fødslen. Medicinsk behandling betyder, at mange mennesker, der er hiv-positive, kan leve et næsten normalt liv i mange år. Men de fleste hiv-smittede udvikler, på trods af medicinsk behandling, før eller siden sygdommen aids, som endnu ikke kan kureres. Hiv kan overføres til fostret under graviditeten eller ved fødslen.

 

Hvis du er usikker på, om du er hiv-smittet, og du gerne vil have vished, kan du få udført en hiv-test. Den tages som en almindelig blodprøve. Man kan først få sikkert svar på en hiv-test ca. tre måneder efter, du har været udsat for smitte fx ved et ubeskyttet samleje. Prøven tages hos din egen læge. Hvis du ønsker det, kan du få foretaget hiv-undersøgelsen anonymt på særlige klinikker.

 

Er du eller din partner hiv-positiv, tilbydes I særlig vejledning, hvis I overvejer graviditet. I kan drøfte situationen med den praktiserende læge eller komme i kontakt med særligt kyndige, som I finder via foreningen: Sex og samfund.

 

Hiv-smittede kvinder, som gennemfører en graviditet, frarådes at amme, idet hiv også kan overføres til barnet med modermælken.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk