Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

NIPT - Non-Invasiv Prænatal Test

Ny risikofri blodprøve, der tages fra den gravide, kan finde kromosomfejl hos fostre.

Fra den 1. september 2015 kan Hovedstadsregionen tilbyde en almindelig blodprøve fra en gravid, som meget præcist kan bestemme sandsynligheden for, om fostret har en af de hyppigste kromosomfejl.

 

Testen er risikofri for fostret og imødekommer et ønske hos gravide.

 

NIPT kan finde næsten alle fostre med trisomi 21 - Downs syndrom (99 %), trisomi 18 - Edwards syndrom (96 %), og trisomi 13 - Pataus syndrom (91 %). Testen undersøger for hovedparten (80-85 %), men ikke alle de kromosomfejl, som kan påvises ved traditionel undersøgelse af kromosomerne af en moderkage- eller fostervandsprøve. Et abnormt NIPT-resultat skal følges op af en invasiv prøve, da et falsk positivt resultat kan forekomme, selvom det er yderst sjældent. Derudover kan fosterets køn bestemmes, hvilket er relevant fordi nogle arvelige sygdomme er kønsbundne.

 

Testen er endnu et tilbud i rækken til gravide og rummer også etiske overvejelser. Derfor har kvinderne brug for kvalificeret information og rådgivning, der hvor de bliver fulgt både før og efter testen. 

 

Sundhedsstyrelsen har pt. en gruppe nedsat, som arbejder med at opdatere retningslinjerne for prænatal diagnostik. Lige nu (november 2015) er regionernes tilbud forskellige mht. NIPT.

 

Kilde:

Region Hovedstaden: Ny risikofri blodprøve kan finde kromosomfejl hos fostre. Nyhed. August 2015.

.

 


 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk