Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Moderkageprøve

Moderkageprøve, hvis der er behov for at undersøge det ufødte barn nærmere

Moderkageprøven udføres når graviditeten er 9-13 uger. Der suges lidt væv fra moderkagen ud, mens der ultralydsscannes.

 

Prøven tages med en tynd nål. Indstikket foretages gennem bugvæggen. Du skal tage det roligt resten af dagen. Det varer ca. en uge, før du får svar.

 

Viser undersøgelsen, at der er noget galt med barnet, vil I få tilbudt rådgivning på sygehusets svangreambulatorium eller på en klinisk genetisk afdeling.

 

I vil få informationer om muligheder for behandling i sundhedsvæsenet samt de støtte- og hjælpeforanstaltninger, der er til barnet og familien. I vil få informationer om handicaporganisationer, patientforeninger og støttegrupper for forældre, der har børn med et handicap, som svarer til det, der er fundet hos det ufødte barn. Det er jer - eller faktisk kvinden -, som beslutter, om graviditeten bevares, eller om den skal afbrydes. Beslutningen bliver respekteret og støttet, uanset hvad man vælger.  

Om Downs syndrom (trisomi 21)?

Lige omkring 100 kvinder får hvert år konstateret, at de venter et barn med Downs syndrom og står i det vanskelige valg, om de vil fortsætte graviditeten. Hvert år fødes der 20-30 børn med Downs syndrom. 

Downs syndrom skyldes oftest et ekstra kromosom 21. Det er den hyppigste medfødte årsag til forsinket psykisk udvikling (udviklingshæmning). Børn med Downs syndrom har et karakteristisk udseende og hos en del børn er der desuden misdannelser (hyppigst af hjertet og mave-tarm-kanalen) og andre problemer, eksempelvis med synet.

 

Du kan finde mere information om Downs syndrom på Landsforeningen Downs Syndroms hjemmeside www.downsyndrom.dk der er en forældreforening for familier med børn, der er født med Downs syndrom.

 

Risikoen for Downs syndrom stiger med den gravide kvindes alder. Yngre kvinder har  også en risiko selv om den re lille.

 Kilder:

Anbefalinger for svangreomsorgen. Sundhedsstyrelsen 2009.

Risikovurdering og fosterdiagnostik - vejledning til gravide. Sundhedsstyrelsen 2004. www.sst.dk.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk