Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Listeria og graviditet

Listeriainfektion kommer af forurenede fødevarer. Der har i gennemsnit været en abort eller dødfødsel om året i Danmark på grund af listeria.

Listeriainfektion er en fødevarebåren sygdom, der skyldes infektion med bakterien Listeria monocytogenes.

 

Gravide er sunde og raske personer, der sjældent selv bliver syge af listeria, men der er risiko for, at den gravide kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et alvorlig sygt barn. Ved korrekt og rettidig behandling med antibiotika bliver de fleste imidlertid raske.

 

De seneste år har der i gennemsnit været én abort eller dødfødsel på grund af listeria i Danmark om året.

 

Gravide kan have ukarakteristiske symptomer på listeriainfektionen som feber, muskelsmerter, diarré, mave –og/eller rygsmerter. 

 

Symptomerne på listeria kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.

 

Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

 

Der findes ingen vaccine mod listeria. 

 

Sådan undgår du listeria – hvis du er gravid 

 

Kødpålæg, koldrøget fisk og gravad fisk skal spises i god tid inden ”Sidste anvendelse” eller ”Bedst før” datoen, og aldrig efter ”Sidste anvendelse”.

Når pakken er åben, har pålægget kortere holdbarhed. Tjek hvad der står om holdbarhed på pakken, og spis pålægget hurtigt efter åbning.

Hvis du bruger pålæg i en varm ret og varmer den op, så den er rygende varm, bliver eventuelle listeria bakterier dræbt. 

 

Drik kun mælk, der er pasteuriseret. Den mælk, du køber i danske supermarkeder, er pasteuriseret og dermed sikker at drikke. En pasteurisering dræber eventuelle listeriabakterier i mælken. 

 

Spis kun faste råmælksoste eller oste af pasteuriseret mælk. Læs på emballagen, om mælken i osten er pasteuriseret.

 

Følg de generelle råd om god køkkenhygiejne.

 

Uanset om du er gravid eller ej, bør du have en god hygiejne under madlavning. Det betyder bl.a., at varm mad skal opvarmes til den er rygende varm (75°) og at maden sættes hurtigt på køl ved højst 5 °C. 

 

Kilder:
Fødevarestyrelsen 2016: Revurdering af anbefalinger om at undgå at blive syg af listeria.
Fødevarestyrelsens hjemmeside: Sådan undgår du at blive syg af listeria.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk