Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Gulsot og i lysbehandling

Når gulsot hos barnet kræver behandling

Hos ca. 5% af alle nyfødte, og stort set alle for tidligt fødte børn, udvikler gulsot sig, så den kræver behandling. Bilirubinniveauet måles på barnets hud ved hjælp af en bibmåler eller en blodprøve fra barnets hæl. Grænsen for lysbehandling varierer fra barn til barn afhængigt af barnets vægt og alder.

 

Behandlingen i lys

Er det nødvendigt at behandle gulsoten, kan barnet lægges i 'bilibed'. Det er en gennemsigtig vugge med en plasticmadras, hvor der er indlagt et blåt lysstofrør. Eller i en kuvøse med blåt lysstofrør over. Det er det blå lys, der nedbryder bilirubinet gennem huden på barnet. Det skal have så lidt tøj på som muligt, men samtidig kunne holde varmen. Det gør ikke ondt på barnet at have gulsot eller at ligge i lys. Normalt laves en lille 'rede' af stofbleer og dyner til det, så det stadig føler sig trygt.

 

Omsorg og pasning

Nogle gange kan barnet blive uroligt, når det ligger i lyset, og må da gerne komme ud til forældrene for at blive trøstet. Man kan passe, pleje og amme sit barn, som man hele tiden har gjort. Normalt anbefales det, at banet ammes mindst hver 4. time, da det har et større behov for væske, som følge af lysbehandlingen. I nogle tilfælde, vil barnet være for træt og sløvt til at spise. Det kan derfor blive nødvendigt, at moren malker ud, så barnet stadig kan få modermælk. I nogle tilfælde, kan der også være behov for andet tilskud.

 

Hvor lang tid varer det?

Lysbehandling tager for det meste 2-4 dage. Barnets bilirubinniveau følges ved blodprøver efter ordination af børnelæge, og kontrolleres efter endt behandling. Her er værdien normalt steget lidt igen, men i de fleste tilfælde, vil barnet ikke have behov for at komme i lys igen.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk