Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Graviditet - Temperaturmetoden

HVis I ønsker graviditet, så er det allervigtigste at have sex hyppigt - og selvfølgelig ubeskyttet sex (dvs ingen p-piller, spiraler og den slags). At måle morgentemperatur igennem nogle af kvindens menstruationsperioder kan hjælpe jer til at fastslå hvornår ægløsningen er.

Meget kan påvirke din cyklus

Når du vil måle din temperatur for at se hvordan din normale menstruationscyklus er, så skal du for det første være fri af fx p-piller uanset type. For deres funktion er jo netop at påvirke din cyklus. Du skal også være opmærksom på, at fx eksamensperioder, kriser i dit liv, megen fysisk aktivitet og træning kombineret med lav kropsvægt og længere rejser alt sammen kan påvirke din cyklus.

Den basale temperatur måles om morgenen inden aktivitet

Din basale legemstemperatur er din temperatur, når du vågner efter en normal nats søvn. Hos kvinder med normal ægløsning stiger den basale legemstemperatur med ca. 0,5 - 1,0 ºC lige efter ægløsningen. Temperaturen holder sig på dette lidt højere niveau i resten af cyklussen. Temperaturen falder igen lige før menstruationen begynder. Temperaturstigningen skyldes følger af hormonet progesteron, som produceres af det gule legeme (corpus luteum) efter ægløsningen.

 

Ved at måle din basale legemstemperatur finder du ud af, om du har ægløsning (ovulatorisk på latin) eller om du ikke har ægløsning (anovulatorisk på latin) – samt hvornår din ægløsning  sandsynligvis sker.

 

Målingen af den basale legemstemperatur kan anvendes til at fastlægge det bedste tidspunkt at have ubeskyttet sex, hvor manden har udløsning oppe i kvinden. Det er faktisk mere korrekt at sige, at have sex omkring det tidspunkt. For sex nogle dage lige før ægløsningen betyder, at der svømmer levende sædceller rundt i æggestokkene parat til at befrugte ægget, når det er blevet løsnet fra æggestokken.

Sådan gør I

Du kan indtegne den basale temperatur, der starter den første dag i din menstruationscyklus, på menstruationens første dag (hvor du bløder), så du får et billede af de daglige temperaturudsving i løbet af din cyklus. Du sætter kalenderdato og cyklusdag på skemaet – og så sætter du en prik for dagens temperatur.

 

Når du tager temperatur hver morgen i fx to eller tre cyklusser, så kan du for det første se, om temperaturen stiger cirka 14 dage før menstruationens første dag (tegn på at du har ægløsning) og du kan se, om der er regelmæssighed i din cyklus ved at sammenligne forløbet for to eller tre perioder.

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk