Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Første undersøgelse hos lægen (gravid)

Den første undersøgelse hos lægen ligger ofte nogle få uger efter, I har opdaget, der er barn på vej.

Ved den første lægeundersøgelse sker der rigtig mange ting, og er I to om barnet, så er det en fin idé at begge deltager i undersøgelsen. Undersøgelsen har til formål at bidrage med et bredt billede af sundhedstilstand og sociale forhold med det i tankerne, at der er et barn på vej. Lægen vil lægge vægt på den sunde graviditet, og hvordan I kan styrkes, så det hele forløber så godt som muligt.

 

I vil fx blive spurgt om:

 

1. Hvor ønsker I, at  fødslen skal foregå? (Hjemmefødsel, klinikfødsel eller hospitalsfødsel)

2. I vil modtage tilbud om at blive informeret om undersøgelser af det ufødte barn?

3. I har arvelige sygdomme i slægten, som I tænker kan spille en rolle for jeres barn?

4. Kvinden eller manden har forhold på arbejdspladsen, som kan påvirke jeres ufødte barn? Og hvis I har, hvordan kan I med fordel forholde jer til det?

5. Kvinden vil blive undersøgt af lægen (se senere).

 

Lægen vil henvise jer til det fødested, I har valgt. Og lægen vil også udfylde en vandrejournal, som fagfolkene skriver i, hver gang der er fx konsultation hos jordemoder- eller læge. Det er kvinden der medbringer vandrejournalen, så den bliver et vigtigt dokument for jer.

 

Undersøgelser

Kvinden vil få en generel helbredsundersgelse, hvor der vil blive målt højde og vægt, blodtryk, urinundersøgelse (for sukker og protein), blodprøve (blodtype oh blodtypeantistoffer, hepatitis B, HIV, og syfilis - der kan også blive tale om andre målinger, hvis det skønnes relevant (D-vitamin, hæmoglobin og serum-jern) og lægen vil eventuelt foretage en gynækologisk undersøgelse, hvis det findes relevant (det er ikke altid).

Før den første lægeundersøgelse - I kan med fordel forberede jer

Det er en god idé hvis I før undersøgelsen tænker lidt over de spørgsmål, I skal tage stilling til. Så har I tid til at drøfte med hinanden, hvordan I ser på de forskellige valg, I skal træffe. Valg af fødested - om I vil have information om undersøgelser af det ufødte barn. I kan få yderligere informationer  om de forskellige muligheder, når I er hos lægen. Så måske har I først og fremmest behov for svar på nogle spørgsmål, I har. Måske er I de typer, der har det godt med en huskeseddel, så I får spurgt om de ting, I har tænkt på?

 

Kilde:

Sundhedsstyrelsen. Svangreomsorg 2009. 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk