Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Første undersøgelse hos lægen (gravid)

Den første undersøgelse hos lægen ligger ofte nogle få uger efter, I har opdaget, der er barn på vej.

Ved den første lægeundersøgelse sker der rigtig mange ting, så er det en fin idé at I begge deltager i undersøgelsen. Formålet med undersøgelsen er med udgangspunkt i jeres sundhedstilstand og sociale forhold at henvise jer til relevante tilbud, at orientere jer om det videre forløb, udfylde svangerskabs- og vandrejournal og henvise til fødested.  Lægen vil lægge vægt på den sunde graviditet, og hvordan I som forældre kan styrkes, så barnet får de bedste muligheder for at blive født sund.

Samtale med lægen

I vil fx blive spurgt om:
1. Hvor ønsker I, at fødslen skal foregå? (Hjemmefødsel, klinikfødsel eller hospitalsfødsel)
2. I vil modtage tilbud om undersøgelser af det ufødte barn?
3. I har arvelige sygdomme i slægten, som I tænker kan spille en rolle for jeres barn?
4. Kvinden eller manden har et arbejde, som kan påvirke jeres ufødte barn? Og hvis I har, hvordan kan I med fordel forholde jer til det?

 

Lægen oplyser jer om mulige fødesteder og I skal tage stilling til hvor I vil føde. Det er meget forskelligt fra sted til sted, hvilke muligheder der er. Og lægen vil også udfylde en vandrejournal, som fagfolkene skriver i, hver gang der er fx konsultation hos jordemoder- eller læge. Vandrejournalen skal medbringes hver gang, så den bliver et vigtigt dokument for jer.

Undersøgelse

Den gravide vil få en generel helbredsundersøgelse, hvor der vil blive målt højde og vægt, blodtryk, urinundersøgelse (for sukker og protein), blodprøve (blodtype oh blodtypeantistoffer, hepatitis B, HIV, og syfilis - der kan også blive tale om andre målinger, hvis det skønnes relevant (D-vitamin, hæmoglobin og serum-jern) og lægen vil eventuelt foretage en gynækologisk undersøgelse, hvis det findes relevant

Før den første lægeundersøgelse - I kan med fordel forberede jer

Det er en god idé hvis I før undersøgelsen tænker lidt over de spørgsmål, I skal tage stilling til. Så har I mulighed for at tale med hinanden, om de forskellige valg I skal træffe. Valg af fødested - om I vil have information om undersøgelser af det ufødte barn. I kan få yderligere informationer  om de forskellige muligheder, når I er hos lægen. Så måske har I først og fremmest behov for svar på nogle spørgsmål, I har. Måske er I de typer, der har det godt med en huskeseddel, så I får spurgt om de ting, I har tænkt på?

Kilde:

Sundhedsstyrelsen. Svangreomsorg 2013. 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk