Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Epidural bedøvelse

Lokal bedøvelse i ryggen har både fordele og ulemper.

Denne form for smertelindring tilbydes kvinder, der har meget stærke smerter under fødslen. Epiduralblokade er den mest effektive form for smertelindring, men den kan forlænge fødslen, og den medfører hyppigere brug af ve-stimulerende drop og forløsning med sugekop.

                     

Ved hjælp af et tyndt plasticrør sprøjtes et lokalbedøvende stof ind i rygsøjlens nederste del imellem de hinder, der er uden om rygmarven. Herved blokeres de nerver, der går til underlivet og benene. Indsprøjtes der tilstrækkelig meget lokalbedøvende stof, kan kvinden opnå fuldstændig smertefrihed. Det er nødvendigt, at kvinden har et drop i armen og et tyndt, blødt plastickateter i urinblæren.

                     

Hos nogle fødende kvinder kan rygmarvsbedøvelsen lægges sådan, at kvinden kan gå oppe. For andre betyder denne form for bedøvelse, at kvinden må blive liggende i sengen. Ligesom det kan betyde at veerne svækkes og at der behandles med vestimulerende drop. Mod slutningen af fødslen, når presseperioden nærmer sig, kan man stoppe eller nedsætte tilførsel af bedøvelse. Så vil kvinden kunne arbejde aktivt med i presseperioden.

 

I nogle tilfælde er den fødende så følelsesløs i underlivet, at det kan være vanskeligt at mærke presseveerne. Dette kan medføre, at det kan være svært at presse aktivt med, og presseperioden kan blive længere. I nogle tilfælde må man lade barnet fødes ved hjælp af sugekop.

                     

Rygbedøvelse lægges af en narkoselæge. I uheldige tilfælde kan der opstå bivirkninger i form af kraftig hovedpine eller blodtryksfald. Den behandles ved, at kvinden ligger fladt på ryggen i sengen, indtil smerterne er væk (op til et par døgn). Der kan også komme temperaturforhøjelse, som i nogle tilfælde behandles med antibiotika.

                     

Tilbuddene om rygbedøvelse er forskellige fra fødested til fødested. Få yderligere informationer om tilbuddene ved det fødested, hvor fødslen skal foregå. Jordemoderen vil kunne give oplysningerne ved konsultationerne under graviditeten.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. Det koster heller ikke noget at være medlem.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk