Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Ble

Bleer er noget af det mest basale babyudstyr.

Éngangsbleer består af en slags sugende papirmasse afsluttet af et lag ind mod barnet, der passer til sart babyhud og holder huden tør, og et lag yderst, som beskytter mod gennemvædning ud mod tøjet.

 

Éngangsbleer findes i forskellige størrelser, der passer til barnets vægt. Enkelte blemærker benytter salve (fx Pampers til de allermindste børn), og af og til markedsføres bleer, som indeholder parfume og andre stoffer. Det er ikke godt for barnets hud, konstant at blive påvirket af creme og/eller parfume. Det er også væsentligt, at bleerne er forarbejdet med henblik på miljømæssig bæredygtighed. Der fødes mere end 65.000 nye små blebrugere hvert år, der hver dag bruger mange bleer. Det belaster miljøet.  Der findessvanemærkede bleer, som lever op til miljømæssige krav. Og sundhedsmyndighederne anbefaler forældre, at gå efter miljømærkede produkter: Se "Læs mere om". Der kan i øvrigt hentes yderligere informationer på www.miljoeogsundhed.dk, som følger udviklingen på området.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. Det koster heller ikke noget at være medlem.

 

Før éngangsbleernes tid brugte man bomuldsbleer, der først blev skyllet op så tis og afføring kom af. Bagefter blev bleerne vasket (i gamle dage i en gryde eller gruekedel) i vaskemaskinen på kogeprogrammet og til sidst tørret. Ved sammenligninger af energiforbrug viste det sig, at stofbleer der blev rengjort i den enkelte familie, var mere energikrævende end éngangsbleer, hvorimod bleer, som blev samlet sammen og rengjort fx af et firma, havde en energimæssig fordel.

 

Hvis man gerne vil bruge bleer, som bruges mere end én gang, kan man bruge en ble af bomuld inderst mod barnets hud og udenpå en strikket ble af ubehandlet uld, som delvis beskytter mod, at barnet bliver vådt uden på sparkedragt mv. Man kan også anskaffe sig bleer, der er beregnet til at bruge mange gange.

 

Det er selvfølgelig arbejdskrævende at vaske alle de bleer, og bruger man tørretumbler, forsvinder den miljømæssige fordel. Men økonomisk siges det, at der er et plus på budgettet ved at vaske flergangsbleerne selv.

 

Større børn.

Når barnet nærmer sig den alder, hvor det skal holde op med at bruge ble er der igen flere muligheder. Der er engangsbleer, som nærmest er en buks, som barnet selv kan tage af og på, når det er 2 - 3 år. Andre muligheder er at bruge vaskbare bleer, som giver barnet større muligheder for at mærke, hvordan kroppen fungerer, så det mærker at bleen bliver ubehagelig at have på, når det har tisset eller lavet i den.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk