Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Bæresele

Bæreselen giver en tæt kontakt mellem den voksne og barnet. Og så har du hænder og arme fri til at gøre praktiske ting.

En bæresele kan bruges, fra dit barn er nyfødt, til det er omkring et år. De første måneder bruges selen, hvor barnet sidder ind mod den voksne, mave mod mave. Senere, når dit barn kan holde og dreje hovedet, kan nogle modeller bruges på ryggen. Det er også muligt, at vende barnet udad, så barnets ryg vender mod den voksnes mave, men det synes vi faktisk af flere grunde, du med fordel kan lade være med (se afsnittet "Ud mod verden eller....").

Hovedstøtte

For det nyfødte barn er det vigtigt, at hovedstøtten er god. Så det skal du være opmærksom på, når du anskaffer en bæresele til det helt nye barn. 

Sikkerhed

Du skal også være opmærksom på, om hullerne til benene har en passende størrelse, fx at barnet ikke skal kunne skride ud gennem benhullerne. Nogle bæreseler har spænder mv., som udgør en risiko for at de små fingre kan komme i klemme. Og selen skal være nem at tage af og på, så du mindsker risikoen for at barnet tabes, når den voksne skal have selen på.

Miljøet

Nogle bæreseler er ved test i Tænk fundet at have flammehæmmere (marts 2014), som en del af udstyret. I flammehæmmere er desværre fundet sundhedsskadelige kemiske stoffer (dem som virker flammenhæmmende) og de er faktisk unødvendige. Så du skal endelig vælge en sele uden flammehæmmere.

Ud mod verden eller under den voksnes beskyttende vinger?

Vender dit barn ud mod verden, skal du være opmærksom på, at dit barn bombarderes med indtryk, som hun måske ikke lige er i stand til at sortere. Derfor er det bedst, at du vender dit barn med front mod den voksne.

 

Det betyder også at barnets ryg krummer som et C, der er den naturlige krumning for et barn frem til det i 8-9 måneders alderen kan sidde sikkert selv, når det sættes på et fast underlag fx på gulvet.

 

Har du dit barn på ryggen, er det væsentligt, at selen støtter barnets ryg. Selen skal  kunne tilpasses dit barns størrelse. og tænk på, at dit barn vokser hurtigt, så overvej, om selen kan justeres, så den over  tid kan følge dit barns vækst.

Komfort 

Vælg en sele, der passer til jeres temperament med hensyn til justering, på- og afmontering. Se efter om låsesystemerne er solide og nemme at betjene, og om I uden besvær, kan have begge hænder fri og ikke har brug for, at støtte barnet. Det er godt at der er støtte på hoften for den voksne med en bæltelignende støtte. Det giver også barnet støtte, og benene svæver ikke frit i luften, når det kun har støtte under sædet.

 

Den voksne skal føle støtte både på skuldrene og hofterne. Og du skal være opmærksom på, at den voksne støttes bedst i kroppen, når overkanten at barnets hoved er i i flugt med den voksnes hage - eller at det skubbes endnu længere op.

 

Og tjek lige om selen kan vaskes og om selen er mærket med DVN.

 

Du kan også bruge en babyslynge eller babyvikle til at bære barnet i.

 

Til børn over 1 år findes kraftigere bæreseler til ryggen med stativ, bærestole. De er praktiske, når I skal på tur. Sørg for, at selen/bærestolen placeres sådan, at ryggen skånes på den person, som bærer. Barnet bæres tæt på kroppen med tyngdepunktet højt.

 

Kilde:

Tænk - marts 2014. Forbrugerrådet tænk.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk