Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Autostol

Autostole redder flere babyers liv hvert år. Læs her før I anskaffer en autostol.

Autostolen skal passe til bilen og til barnet. Den skal være kvalitetsmærket og den skal være monteret korrekt. Modellerne skifter og det gør den måde, som de skal monteres på, også. Sæt jer grundigt ind i de sidste nye modeller, før I køber. Der udvikles hele tiden nye finesser.

 

Højde og vægt (ikke alder) bestemmer typen af stol

 

Alle børn under 135 cm skal sidde i en autostol, når de er passagerer i en bil. Det er førerens ansvar, at alle børn under 15 år er spændt forsvarligt fast, og det koster et klip i kørekortet, hvis et barn ikke er fastspændt i en godkendt autostol eller på en selepude, når barnet er stort nok til det.
Det er højden og vægten på barnet, der bestemmer, hvornår et barn skal skifte fra en størrelse stol til en anden. Alderen betyder ikke noget.


Der findes tre hovedgrupper af autostole:

 

• Gruppe 0+ for børn op til 13 kilo (til cirka 1 år)
• Gruppe 1 for børn mellem 9-18 kilo (cirka 1 - 3 år)
• Gruppe 2/3 for børn mellem 15-36 kilo (cirka 4 - 10 år)

 

Det er meget vigtigt, at dit barn får den rigtige størrelse stol. På de bagudvendte stole må barnets hoved ikke rage op over hovedstøtten. Den fremadvendte stol er for lille, når barnets øjne når op til kanten af stolen. Stolen må dog heller ikke være for stor. En stol, der er for stor giver ikke optimal beskyttelse af barnet.

 

 

Børn på forsædet


 

Det sikreste sted for et barn at opholde sig i en bil er bagsædet, men hvis man kører alene med et lille barn, kan det være praktisk at have barnet på forsædet. Husk da altid at frakoble airbag’en. Det er livsfarligt for en baby at sidde i en bagudvendt autostol, hvis airbag’en udløses - og i øvrigt også ulovligt.

 

FDM anbefaler, at børn under 135 cm aldrig sidder på forsædet, men er dog klar over, at det til tider kan være nødvendigt. Hvis du kører med børn i fremadvendte autostole eller på selepuder på forsædet, skal du altid huske at rykke sædet så langt tilbage, så afstanden til airbag’en er størst mulig. Allerbedst er det i disse tilfælde også at frakoble airbag’en.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. Det koster heller ikke noget at være medlem.

 

Sørg for at sædet er rigtigt monteret

 

Undersøgelser viser, at 6 ud af 10 autostole er monteret forkert. Det kan have katastrofale følger, SÅ SØRG FOR at læse autostolens brugsanvisning nøje, og følg den!
Hvis du har en bil som er mindre en 6-8 år gammel, er der stor sandsynlighed for, at den er udstyrret med isofix - et monteringssystem, der gør det meget lettere at montere stolen, og derved minimerer fejlmontering. Hvis du har isofix i din bil og ønsker at benytte det, skal du købe en stol med et specielt isofix monteringssystem.
Bagudvendte autostole er fem gange sikrere end fremadvendte, så det anbefales at bruge de bagudvendte stole, så længe det er muligt.

 

 

Brugte eller arvede autostole

 

Autostole er ikke gratis, så det er jo fint, hvis I kan arve fætter Jonas’ stol i stedet for at skulle købe en ny. I skal bare være sikre på, at stolen er godkendt (kig efter mærkerne ECE 44-03 eller ECE 44-04). Det er ulovligt at køre med en ikke-godkendt autostol, og der vanker en bøde, hvis I bliver stoppet af politiet.
Hvis stolen har været involveret i et uheld, skal den kasseres.


Brug autostolen til transport. Det er det, den er beregnet til - og ikke til en langvarig opholdsplads for baby.

 

Og autostolen skal bruges, hver gang I kører med barnet. Hvis I skal på længere ture, så er det godt at holde regelmæssige pauser, hvor I og jeres barn lige får rettet kroppen ud.

Sæt jer ind i den aktuelle mærkning af autostole ved at tjekke de seneste nyhederfra forbrug.dk.

 

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk