Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Apgar score - medicinsk fagudtryk

Sådan bedømmes din baby lige efter fødslen (efter 2 minutter og efter 5 minutter) med apgars score.

Pointsystem til at vurdere det nyfødte barns tilstand lige efter fødslen. Jordemoderen ser efter 5 ting: (fx barnets kulør, og om det trækker vejret). Hun giver 0, 1 eller 2 point for hver ting. Er barnets kulør fx lyserød, så får det 2 point er farven blå, så får det 1 point og er det helt blegt, får det 0 point. Barnet kan få ialt 10 point. Og er det tilfælldet, så er alt helt i orden.

 

Får barnet lavere antal point, er det tegn på, at det er lidt langsomt om at komme i gang med at trække vejret. Det er helt almindeligt, at et barn får fx 9 eller 8 point ca. 2 minutter efter fødslen, hvor barnet får point første gang. 5 minutter efter fødslen gentager man testen igen. Og får barnet 10 point her, så er alt i orden.

 

Man bliver ved med at teste med jævnlige intervaller, indtil barnet får 10 point. Har barnet lavt apgar-tal, vil man ofte supplere med blodprøver, hvor man direkte i blodet måler, om barnets blod indeholder ilt nok. Hvis barnet ikke trækker vejret så godt, vil man for det meste suge luftvejene rene for slim og også give barnet tilskud af luftarten ilt gennem en maske.   

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. Det koster heller ikke noget at være medlem.

 
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk