Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Alkohol under graviditeten

Alkohol er giftigt og påvirker alle dele af kroppen. Alkohol er også et nydelsesmiddel for mange mennesker. Desværre kan man blive afhængig af alkohol, og det er et problem for mindst 500.000 mennesker i Danmark. For forstre virker alkohol skadeligt på udviklingen.

Hvis du ønsker at blive gravid, anbefaler sundhedsmyndighederne dig at stoppe med at drikke alkohol - for en sikkerheds skyld. For hvis du nu er længere henne i graviditeten, end du tror, så er det ikke godt med for meget alkoholpåvirkning for et lille foster, som er ved at udvikle alle vitale organer som fx hjernen.

 

Langvarig påvirkning fra alkohol af fostre kan give skader på hjernen, som følger barnet resten af livet. Det kan fx være sen udvikling og også egentlig retardering, særlig følsomhed (uroligt og sårbart barn) og også andre neurologiske skader. Børn med det man kalder føtalt alkohol syndrom (FAS) er også mindre ned andre børn og har et karakteristisk udseende. Hjernen og hovedomfanget er også mindre end hos andre børn. En del børn med FAS har brug for meget støtte og specialpædagogik livet igennem. Der fødes cirka 100 børn om året med FAS.

 

Ud fra videnskabelige undersøgelser har det endnu ikke været muligt at afklare hvor lidt eller hvor meget alkohol et foster kan udsættes for, før det skader. Derfor giver sundhedsmndighederne gravide kinder den anbefaling at undgå alkohol.

 

En del kvinder har ubekymret drukket alkohol, og opdager så efterfølgende graviditeten. Man kan jo ikke spole tiden tilbage. Men at stoppe med alkohol er i den situation selvfølgelig det helt rigtige at gøre. Og er bekymringen for barnet der stadig, så er det en god ide at tale med læge eller jordemoder om den konkrete situation.  

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk