Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Allergi

Allergi er en overreaktion i det menneskelige immunforsvar. Immunforsvaret er kroppens eget forsvarssystem mod virus, bakterier og fremmede stoffer, som kommer i kontakt med kroppen, og som den ikke kender.

Hvis man er allergisk, har man det problem, at ens immunforsvar af ukendte årsager danner antistoffer mod proteiner, som mennesker ellers normalt tåler. Det kan være pollen fra planter, træer og græs, husstøvmider, skimmelsvamp, nødder, appelsiner, parfume, nikkel osv.

 

Allergi er ikke noget, man fødes med, men som man udvikler, når kroppen kommer i kontakt med de fremmede stoffer. Allergi kan være en arvelig sygdom. Der er større risiko for, at ens barn får allergi, hvis man selv som far eller mor har det, eller hvis barnets søskende har det. Nyfødte børn har stort set aldrig allergiske symptomer: De vil først udvikle sig i løbet af de første leveår. Modermælk beskytter til en vis grad mod allergi og kan også betyde, at allergiske reaktioner kan få et mere mildt forløb. Det anbefales derfor mødre at amme barnet og ikke give andet i det første halve leveår . Og gerne længere tid ved siden af mad og drikke, hvis man ved at én eller begge forældre eller eventuelle søskende har allergi. Hvis amningen ikke kan gennemføres, kan man købe en særlig slags hypoallergen modermælkserstatning på apoteket. Spørg sundhedsplejersken eller den praktiserende læge i de tilfælde.

 

Allergi skal diagnosticeres af en læge, da der er mange ting at tage hensyn til. I kan også i samarbejde med den praktiserende læge blive henvist til en speciallæge, som har særlig viden på området. Symptomer på allergi hos et lille barn kan være usædvanlig tør, skællende hud og eventuelt eksemagtigt udslæt og tørre pletter fx i ansigtet og på kroppen - senere i albuebøjninger og knæhaser. Det kan også være maveproblemer og dårlig trivsel i det hele taget eller mange perioder med forkølelser og/eller lange perioder med lungeproblemer fx lungebetændelse og astmatisk bronkitis og hoste.

 

Visse stoffer bliver mange mennesker allergiske overfor. Nikkel er et godt eksempel. I 1980’erne fik mange kvinder nikkelallergi på grund af øreringe som indeholdt nikkel.t. Da man fjernede nikkel blandt andet fra øreringene og fra en del andre nikkelkilder, faldt andelen af mennesker med nikkelallergi. Parfume er også noget, som kan give overfølsomhedsreaktioner. Derfor er det godt at undgå parfume i sæbe, vaskepulver mv., ligesom cremer til huden ofte indeholder parfume og en del andre stoffer, som børn i almindelighed og spædbørn i særdeleshed ikke bør udsættes for.

 

Når du vælger Svanemærkede produkter har du sikkerhed for, at der fx ikke er parfume og sundhedsskadelige konserveringsmidler i produktet/varen.

 

På hjemmesiden www.astmabarn.dk kan du se mere om børn og overfølsomhed (astma/allergi).

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk