Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Revner i brystvorter

Ømme og revnede brystvorter er almindeligt, og det er godt at vide, hvordan det kan tackles.

Alle mødre, der ammer, kan især i begyndelsen af ammeperioden få revner på brystvorterne. De kommer næsten altid af, at du og dit barn ikke har den rigtige teknik, når barnet bliver lagt til brystet og dier. Måske har barnet for yderligt fat om brystvorten og kommer derved til at "gnave hul på dig".

 

 

Måske er du og barnet ikke godt understøttet af puder mv. så barnet "hænger" for meget i brystvorten, hvilket slider meget på den, når barnet dier. Træk derfor altid barnet tæt ind til dig, når det dier.

Har du fået en revne, så læg først barnet til ved det andet bryst. Så har barnet suget kraftigst ved det første bryst, inden du lægger det til den sårede side. Forsøg dig med en anden ammestilling, så vil barnets træk på brystvorten være anderledes, og din brystvorte vil blive belastet på en anden måde.

 

 

Inden du lægger barnet til, kan du bedøve brystvorten med kulde. Spørg sundhedsplejersken til råds. Brug ikke creme eller suttebrik, selv om måske både personalet på apoteket eller andre såkaldt professionelle anbefaler dig det. Der er udført adskillige undersøgelser, og hverken forskellige typer af creme, muslingeskaller eller suttebrikker har dokumenteret effekt.

 

 

Det er en almindelig erfaring , at is bedøver brystvorten, og det giver ikke barnet fremmede stoffer, ligesom det heller ikke forventes at påvirke mælkens sammensætning eller måden mælken løber på (ud over den smertestillende effekt, der forhåbentlig betyder, at moren kan slappe af). Det er selvfølgelig afgørende, at barnet samtidig har rigtig fat omkring brystet, når det dier, så det ikke fortsætter med at slide brystvorten i stykker ved forkert sutteteknik. Lad i øvrigt brystvorterne lufttørre og undgå ammeindlæg, som er alt for tætte (eller med plasticindlæg). Uldindlæg er gode, med mindre du er overfølsom over for lanolin.

 

 

Desværre er ikke alle professionelle, der rådgiver om amning, altid opdaterede omkring den nyeste viden. Sundhedsstyrelsen udgiver en bog til professionelle, som er grundlag for alle professionelle, der arbejder med amning. Is til brystvorter skal bedøve, så det ikke gør så ondt, når barnet lægges til. Der er desværre ikke pt. udført undersøgelser med det formål at dokumentere effekt af behandling med is ved brystvorter, der gør ondt. Alligevel er det taget med her som et godt alternativ for de mange kvinder, der lider af sårede brystvorter i begyndelsen af ammeperioden.

 

Kilde:

Amning 2009. Sundhedsstyrlsen 2009.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk