Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Nedløbsrefleks

Det er godt at kende lidt til de reflekser, der går i gang, når du ammer.

Nedløbsrefleksen eller, som nogle med et misvisende ord kalder det, tømningsrefleksen (et bryst kan aldrig tømmes…) betyder, at alle de små muskler, som omgiver mælkekirtler og mælkegange, trækker sig sammen (det er glat muskulatur, der ikke er under viljens herredømme), og mælken begynder at løbe helt af sig selv.


Når du hører dit spædbarn græde eller "gnøfle" sultent, eller dit spædbarn begynder at die hos dig, så producerer din hypofyse i hjernen et hormon "oxytocin". Det er oxytocinet, der får de små muskler til at trække sig sammen. En del ammende mødre kan mærke en prikkende fornemmelse i brysterne, når refleksen tager fat. Nogle gange kan man ligefrem se mælken sprøjte ud, hvis barnet slipper brystvorten et øjeblik.
 
Hvis du er stresset eller ked af det, producerer du stresshormonet "adrenalin". Så kan din nedløbsrefleks blive forstyrret, fordi adrenalinet blokerer for virkningen af oxytocin. Oxytocin gør ting og sager ved din krop, blandt andet får hormonet livmoderen til at trække sig sammen, så der kommer det, man kalder efterveer, som er gode, fordi de hjælper din livmoder tilbage til sin oprindelige størrelse.

 

Oxytocin er samtidig et stof, som virker beroligende, behageligt og afslappende på moren. Oxytocinets vigtigste opgave er at hjælpe nedløbsrefleksen på vej. Oxytocin kan fås ad kunstig vej via en næsespray, hvis man af den ene eller anden grund har svært ved at få nedløbsrefleksen til at fungere. Det kræver konsultation og en recept fra lægen. Er årsagen angst, vrede, stress og jag, er det tvivlsomt, om det hjælper. Her hjælper det kun at gøre noget ved det, der "klemmer", eller at slappe af!

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk