Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Mælkeallergi-mælkeintolerans

Et meget lille antal børn lider af komælksallergi. Det er ganske få procent af en børneårgang, der lider af det, og det er væsentligt, at diagnosen stilles efter undersøgelse hos en læge. Hvis dit barn har komælksallergi, får det kraftige reaktioner, når det drikker komælk eller spiser produkter baseret på komælk. Det kan være maveproblemer, eksem, luftvejssymptomer m.v., og der vil i mange tilfælde være flere forskellige reaktioner på én gang.

 

De allerfleste børn med komælksallergi vokser fra det. Det bevirker at 90 % af de børn, der har fået konstateret komælksallergi, er vokset fra det i 3 års alderen. Og der er således kun 2 - 3 promille af den voksne befolkning, der har komælksallergi.

 

Endnu nogle få procent af en børneårgang børn har det, som man kalder laktoseintolerans. Det betyder, at barnet har svært ved at nedbryde mælkesukker, fordi det har en nedsat produktion af enzymet laktase, som skal nedbryde denne type sukker (mælkesukkeret laktose).

 

Børn med laktoseintolerans kan kun tåle begrænsede mængder mælk og mælkeprodukter i mad og drikke. Symptomerne på laktoseintolerans er ondt i maven og tynd mave, når barnet får noget, der indeholder mælkesukker i mængder, der overstiger, hvad barnet kan kapere. Nogle få danske børn lider af laktoseintolerans. Problemet med laktoseintolerans er større hos børn der fx kommer fra Japan eller Pakistan.

 

Det er indgribende, hvis ens barn ikke kan tåle mælkeprodukter.

Ved mælkeallergi skal barnet holdes fra al mælk , - også de små mængder, der kan være i en leverpostej. Har barnet derimod laktoseintolerance kan det typisk tåle, at der er mælk i maden og en is en gang imellem, men igen, ikke de store mængder af mælk. Alt dette bliver man vejledt i af fagfolk, når man er forældre til et barn med laktoseintolerance.

 

I Danmark har vi tradition for, at mælk indgår i meget af den mad vi spiser og vi drikker mælk. Mælk indeholder calcium, der er vigtigt til udvikling af tænder og knogler. Men mælk indeholder også mange andre gode næringsstoffer som protein, fedt, vitaminer, m.fl.

 

Hvis et barn ikke kan tåle mælk, og det er diagnosticeret efter en grundig undersøgelse hos lægen, er det væsentligt, at barnet får kalk fra andre kilder end mælk. Det kan være en god ide at give barnet kalktilskud i form af tabletter. Tal med lægen eller sundhedsplejersken om det.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk