Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Malke mælk ud - opbevaring af mælk

Når du vil malke mælk ud, er det væsentligt, at du har ro og fred til det. Start med at samle alt det, du skal bruge og vask hænderne. Det er især nemt, hvis du kan lære at malke mælken ud med hånden. Når du sidder afslappet fx i en stol, gælder det først om at få mælken til at løbe (få nedløbsrefleksen til at fungere). Måske hjælper det, hvis du tænker på, hvordan det er, når du ammer dit barn. Du læner dig forover og stryger ned ad brystet mod brystvorten og nulrer brystvorten lidt på det bryst, du har tænkt dig at malke mælken fra. Så kan du malke mælken direkte ned i en nyskoldet sutteflaske eller et glas, hvor der måske tidligere har været oliven i (de fås i en model, som er lang og ret smal). Du tager omkring brystet med den ene hånd som støtte og malker forsigtigt med den anden hånd, så mælken løber, drypper eller måske ligefrem sprøjter ud af brystet. Flyt lidt på hånden, der malker, så du får mælk ud fra forskellige steder i brystet. Bliv ved med at malke, til dit bryst bliver blødt og slapt, og mælken ser mere kraftig ud. Den første mælk er tydeligvis mere vandig og lidt blålig i det. Senere kan du sikkert se, at mælken er mere kraftig. Du kan sandsynligvis malke omkring 50 – 100 ml ud, når du har vænnet dig til det.

Det er godt at nedkøle mælken med det samme. Den kan holde sig 3 døgn i køleskabet. Lægger du den i fryseren, og er det en fryser, der gå ned til –18 grader, så kan mælken holde sig i 3 måneder. Når du skal tø mælken op, er det godt, hvis du kan gøre det nænsomt. Fx ved at sætte den i lunkent vand. Du kan også tø den op i en mikroovn. Men forsøg om du kan holde temperaturen under 60 grader for at bevare så mange af antistofferne mv. som muligt. Når barnet skal have mælken, skal den være omkring 37 grader varm. Hvis barnet ikke spiser al mælken, må du kassere resten.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk