Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Brystbetændelse

Brystbetændelse opstår når mælkegangene stopper til. Symptomerne er smertende, spændte, hævede og røde bryster med hårde partier i. Der kan også komme feber, kulderystelser og influenzalignende fornemmelser. Det væsentligste er at der kommer afløb for mælken

Får du symptomer på brystbetændelse, så er det en god ide, at tage et varmt bad. Massér brysterne blidt fra yderkanterne og ind mod midten af brysterne,, og det er væsentligt at få mælken til at løbe ud sammen med det varme vand. Du kan også gå i en varm seng, slappe af og lade dit barn die så meget som muligt.

 

Du kan også bruge lokal varme omslag. Mælken skal have frit løb, hvis det overhovedet er muligt. Du kan også forsøge med forskellige ammestillinger fx "indianerstilling", også kaldet "omvendt ammestilling", eller du kan ligge ned, når du ammer. Aflastning er også væsentlig, så faren og omgivelserne må i det hele taget opvarte og servicere samt skifte og "bøvse" barnet.

 

Tænk over, hvad der måske kunne forårsage, at du fik det sådan. Var du stresset og træt og passede ikke lige på, at brysterne var ved at være overfyldte? Havde du en BH med bøjle i, som kunne give anledning til at mælken ophobede sig? Eller sad du og fik kulde og træk ét eller andet sted uden at tænke dig om?

 

Måske har brystet været overfyldt for længe, enten fordi barnet ikke har suttet så meget som normalt, eller fordi brystet er blevet så spændt, at barnet ikke har kunnet få ordentligt fat om brystet. Man spænder for at undgå smerten, mælken løber trægt, fordi man spænder osv. Det er en ond cirkel. Den bedste vej frem er at løsne mælken, slappe af og få barnet til at die.

 

Smerterne kan måske få dig til at blokere helt eller delvist, så mælken ikke løber så let, som den plejer.  Du kan eventuelt tage paracetemol for smerterne, så du kan slappe lidt af.

 

Brystbetændelse er i langt de fleste tilfælde ikke nogen egentlig betændelse, da der sædvanligvis ikke er bakterier til stede. Der er derimod ophobet for meget mælk i brysterne, og det giver irritation i brystvævet, som giver de røde og hævede områder.

 

I sjældne tilfælde kan antibiotika være nødvendigt, hvis betændelsen skyldes bakterier, der har trængt sig ind udefra fx i forbindelse med sår på brystvorterne. I de tilfælde er det din læge der står for behandlingen. Sideløbende med antibiotikabehandling skal man blive ved med at lade barnet die og sørge for, at det har korrekt sutteteknik .

 

Man kan også forsøge at malke ud – med hænderne, en brystpumpe til at suge mælken ud med eller en elektrisk mælkesuger, der kan lejes gennem Falck. Der sker ikke noget ved at amme sit barn, mens man tager antibiotika.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk