Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Søskende

Det kan være dejligt for børn at få søskende - og udfordrenge - også for forældrene...

Det er en individuel vurdering, om eventuelle søskende skal ligge tæt op ad hinanden i alder eller ej. For nogle er det en tillokkende tanke at få børn inden for en kort årrække. Man får hurtigt overstået blesjov og natteroderi, og man giver sine børn jævnaldrende legekammerater. Andre forældre foretrækker at nyde det enkelte barn ét ad gangen (hvis man da ikke tilfældigvis får tvillinger) og trækker livsperioden med små børn ud over nogle eller mange år, alt efter hvor mange børn, man får.

 

Uanset hvornår man beslutter at få flere børn, vil man kunne opleve, at det større barn møder det lille med aggressive følelser. Det er slet og ret jaloux. Det er vigtigt, at I respekterer, at det store barn er jaloux, og viser forståelse for barnets følelser - også selv om styrken i jalousien måske forskrækker jer. I skal naturligvis ikke acceptere, at det store barn gør den lille ondt. Hvis dette sker, og hvis barnet har en alder, hvor det forventes at være bevidst om sine handlinger (over tre år), er det et tegn på, at den store mistrives og har brug for ekstra opmærksomhed og kærlighed.

 

Det første møde mellem jeres ældste barn og den lille ny kan komme til betyde meget. Det er en fordel, at den store ikke føler sig skudt til side i de allerførste dage, før han eller hun har etableret bånd til den lille. Det er bedst, hvis den store kan være hjemme og få stor opmærksomhed af far, mens mor er mere sammen med den lille ny.

 

Hvis det store barn altid har været mest sammen med sin mor og har været meget knyttet til hende, kan det være en god idé, at far og barn finder nogle gode ritualer allerede et stykke tid før fødslen, fx særlige lege, historielæsning, badning og aftenputning. Da er det nemmere for det store barn, når mor må sige fra, fordi hun skal amme.

 

Det er også dejligt for den store, hvis I finder nogle tidspunkter, hvor han eller hun er i centrum, mens den lille sover. Hvis spædbarnet er meget vågent, kan det være, at far skal køre tur med barnevognen, mens storesøster eller storebror læser historie med mor. Snak eventuelt med jeres gæster om, at den store ikke må blive glemt midt i hurlumhejet om den lille, og prøv at inddrage den store i samværet og arbejdet med det lille barn. Den store vil helt naturligt synes, at den lille ind imellem stjæler for meget opmærksomhed. Der er ikke andet at gøre end at give barnet ret. Spædbørn er tidskrævende, skal have mad eller skiftet ble her og nu, og de fylder nogle gange meget, og det kan være ærgerligt. Men sådan er det nu engang.

 

Det er meget forskelligt, om man vælger, at de ældre søskende beholder deres dagligdag i daginstitutionen. Det kan blive for ensomt at gå hjemme med mor og et spædbarn hele dagen, hvis der ikke er andre børn at lege med, og det er svært for mor at få hvilet ind imellem, når der er to eller flere børn i forskellige aldre at tage sig af. Hvis der er fridage eller små perioder, hvor barnet er kort tid i institution eller slet ikke derhenne kan det give afveksling for den store. Barselsperioden kan måske blive en luksuriøs periode for den store, hvor han eller hun kan få lov til at vågne af sig selv og spise lang morgenmad - og kan blive hentet tidligt. Især hvis far også er hjemme.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk