Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Skadedyr i hjemmet

Pludselig er uldtrøjen med store huller i eller der kommer andre ubudne gæster. Hvad gør du og frem for alt, hvordan kan du forebygge de små beboere.

Møl

Hvis det er møl, der har haft gang i uldtøjet, opdager man det typisk ved, at larverne har efterladt deres ekskrementer, der ligner æg. Det er larverne, der laver skaderne, og det er sjældent, at man ser dem, da de lever skjult i møbelbetræk, pelsværk og andet uldent tøj.

Larverne lever af pletter fra fedt, blod, sved og urin. Sultne larver angriber alt selv bomuld.

Effektiv forebyggelse og bekæmpelse

• Vask eller rens tøj, der enten skal gemmes væk i længere tid, eller allerede er blevet angrebet af møl.
• Møbler og gulvtæpper, der enten skal gemmes væk for en længere periode eller allerede er blevet angrebet af møl, kan behandles med et flydende mølmiddel indeholdende permetrin.
• Behandl også klædeskabe og kommoder med det flydende mølmiddel enten for at forebygge mølangreb eller for at forhindre, at møllarver m.m. fortsætter med at leve der.
• Mindre tøjstykker, der er angrebet af møl, kan lægges i fryseren ved ÷ 18º i et par dage.

 

Tæppebiller, forebyggelse eller bekæmpelse af

Det kan være svært at afgøre, om det er tæppebiller eller møl, der har været på spil. I modsætning til møllenes larver, bevæger tæppebillerne sig mere omkring, hvilket viser sig ved, at de ikke efterlader store huller på ét sted, men mange små og spredte huller. Hvis man ikke har set møl flagre rundt, er det højst sandsynligt, at hullerne skyldes tæppebiller. Tæppebiller er mere kræsne end møl, og de går kun i lag med uldne tekstiler.
Effektiv forebyggelse og bekæmpelse, se under møl.

Skimmelsvampe

Mug og skimmelangreb kan kun vokse på fugtige steder i boligen. De lever af tapet, træ, lim i vægge, tøj o. lign.

Skimmelsvampe kan give astma, allergi, træthed, hovedpine og åndedrætsbesvær. Hvis nogen i din familie eller du selv har nogle af de nævnte symptomer, er der god grund til at søge læge, men husk at fortælle, at der er problemer med boligen.

Effektiv forebyggelse eller bekæmpelse
• Luft ud 5-10 minutter flere gange i døgnet, særlig om efteråret, hvor der er meget fugt i luften indendørs.
• Rengør alle overflader med et klorholdigt middel fx Klorin® eller et desinfektionsmiddel fx Rodalon®. Følg brugsanvisningen og lad midlet sidde på i ca. 20 minutter. Vask det af igen med rent vand og lad stedet tørre helt ud. Du skal være opmærksom på, at klorholdige og desinficerende midler ikke hører til i den daglige rengøring. Luft grundigt ud helst med gennemtræk efter brug af klorholdige midler
• Undersøg om der er utætheder ved køkkenafløb, badekar, gulvafløb i brusenichen eller ved håndvasken. Undersøg også om vandet løber ned mod afløbet på badeværelset. Hvis vandet ender ude langs væggen, kan fugtigheden blive opsuget i væggen og skabe grobund for skimmelsvampe.
• Tjek om den mekaniske ventilation suger tilstrækkeligt, hvilket kan afgøres ved at undersøge om den kan holde et A4 ark skrivepapir oppe.
• Sørg også for at rense ventilatorerne.
• Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med egen udsugningskanal. En tørretumbler, der tørrer efter kondenseringsprincippet, blæser fugtig luft ud i rummet.

 

Kilde

Statens Byggeforskningsinstitut

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk