Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Husstøvmider - hvorfor og hvordan

Husstøvmider, hvor kommer de fra? og hvordan kommer du af med dem?

Husstøvmider:

De findes overalt i boligen, men soveværelset og børneværelserne er de steder, der giver de bedste livsbetingelser, da der både er tilstrækkelig med føde, en tilpas fugtighed og fred og ro.
Husstøvmider lever af afstødte hudskæl fra mennesker og dyr. Et menneske afgiver så mange hudskæl om dagen, at de kan ”brødføde” flere husstøvmider i et helt år. Et husstøvmidepar kan i løbet af et år blive til 10.000 husstøvmider.
Husstøvmiderne har de bedste levevilkår, når temperaturen ligger mellem 17-32º og den relative luftfugtighed er mellem 55 og 75 %. Hvis den relative fugtighed er lav, tørrer de ud. Alle tre betingelser er i rigt mål til stede i sengene!

Det er husstøvmidernes ekskrementer der giver allergi, der viser sig ved snue, øjne, der løber i vand og almindeligt ubehag. Husstøvmider kan ikke ses med det blotte øje.

En effektiv bekæmpelse består af følgende:

  • Brug et hygrometer*.
  • Hold den relative luftfugtighedsprocent på under 45 om vinteren.
  • Luft ud med gennemtræk, hvis det er muligt, 2 gange 5 minutter om dagen. Luft oftere ud på børneværelserne, da børn er særlig følsomme over for uønskede stoffer i miljøet fra for eksempel, gulvbelægningen, tekstiler og legetøj.
  • Støvsug grundigt en gang om ugen, og anskaf en støvsuger med et højeffektivt partikelfilter (hepafilter), og luft grundigt ud efter støvsugningen.
  • Hold en temperatur om dagen på omkring de 20º i vinterhalvåret i soveværelser, og undgå at temperaturen kommer ned under 16-17º, da kold luft ikke kan indeholde så meget fugt som varm luft. Hver person afgiver op til 1/2 liter vand pr. nat ved udånding og sved.
    * se under Hygrometre.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk