Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Desperate forældre med grædebørn

Fortvivlelsen over at man som forældre ikke kan gøre noget, når spædbarnet bare græder og græder, kan være meget stor. Det kan være klogt at få afløb for den vrede, det også kan skabe

Man kan føle sig fortvivlet og magtesløs efter mange timer med et grædende spædbarn. Alt er prøvet, synes man. Ble, mad, vugge, sang, temperatur, underholdning, ro, sukkervand, svøb, barnevogn, biltur, emhætte - og lige meget hjælper det. Spædbarnet skriger stadig.

 

At barnet giver udtryk for sin utilfredshed ved at blive ved med at skrige, kan meget nemt tolkes som om, at man som forælder ikke magter situationen. Barnet kasserer alt det, man forsøger at gøre for at hjælpe det. Men barnet udtrykker jo med sit skrigereri, at der stadig er noget galt, og at det ikke har det godt. Dets skrig og gråd er IKKE en afvisning af forældrene eller et angreb på dem, eller fordi barnet er vred på forældrene eller vil hævne sig på dem. Men det kan føles sådan.

 

Det er helt almindeligt at blive så desperat, at man kommer til at gøre noget, man ikke i klare øjebelikke troede var muligt. For nogle forældre kan det være forholdsvis uskyldige ting, som at skælde barnet ud selvom man godt ved, at barnet jo ikke græder med vilje eller for at genere. For yderst få forældre sker det, at de kommer til at ruske barnet i vrede. Og det kan skade barnet alvorligt.

 

Få afløb for vreden

Det er følelsesmæssigt hårdt, når spædbarnet græder så utrøsteligt. Og som forældre vil man rigtig gerne hjælpe sit barn og har stor medfølelse. Samtidig bliver alt man gør kasseret. For barnet bliver jo ved med at græde. Selvom det virker malplaceret, at en voksen mand eller kvinde kan blive rasende på et lille spædbarn i den situation, så kan det ske. Følelser er man ikke altid herre over, især ikke de dybere følelser som vrede, sorg, hidsighed, fortvivlelse, had, magtesløshed og desperation. Og det er jo netop de følelser, der aktiveres.

 

Det kan midt i al fortvivlelsen hjælpe at få afløb for de mange følelser. Man kan gå ind i et andet rum og råbe, skælde ud, græde, slå i puderne i sengen, ødelægge noget (fx rive en ble i stykker) eller bide i barnets sut. Det giver udladning for følelserne og kan betyde, det bliver muligt at slappe af og blive klar til en ny runde med barnegråd.

Det er absolut forbudt at...

  • Ruske barnet
  • Kaste barnet mod noget i hidsighed
  • Slå eller klemme barnet

Hvis du ikke kan styre dig,  er det fornuftigt at:

  • Lægge barnet fra dig på gulvet (så kan det ikke falde ned fra noget)
  • Gå ud af rummet selvom barnet græder, og først gå tilbage når du kan
  • Bede om hjælp (naboen, din bedste ven, sundhedsplejersken), og få andre til at passe barnet indtil du magter det igen.

Servicestyrelsen.

 

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk