Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Væskemangel

Spæd- og småbørn regulerer sædvanligvis deres behov for væske rigtig godt af sig selv. Men der er situationer, hvor du skal være særlig opmærksom på, om dit barn får væske nok. Der skal være balance i regnskabet - dvs. udgifter og indtægter skal justeres. Læs her hvordan du kan vurdere og evt. kompensere.

Det nyfødte barn.

Amningen er knapt igang endnu i de første døgn - og det er OK at dit barn taber sig op til 10 % af sin fødselsvægt. Men om du tilbyder et barn, som er født til tiden - med en fødselsvægt, som forventet (dvs. at dit barn ikke har "sultet" i slutningen af graviditeten (dysmaturt - hedder det))) mad så ofte, som det vil (uanset om det er flaske eller bryst), så får det, hvad det har behov for. Afføringen skifter farve fra sort til gul i løbet af de første 3 - 4 døgn - og det har 5 - 6 godt våde bleer i døgnet. Så er der mange tegn på, at alt går, som det skal. Barnet virker veltilpas, det sover sikkert en hel del, og det græder ikke  mange timer (mindre end 6 - 8 timer) i døgnet. Læs mere om det nyfødte barn. Og hvis du er kommet hurtigt hjem efter fødslen.

 

Bliver et nyfødt barn slapt, uinteresseret i at spise og "fantastisk nem", og der er flere tørre bleer, sparsom afføring - så henvend jer til personalet, hvor barnet blev født - eller kontakt sundhedsplejersken eller den praktiserende læge.

Spæd- og småbørn.

Når der bliver ubalance mellem indtægter og udgifter i væskeregnskabet, kan barnet få væskemangel - odet hedder også - det er blivet dehydreret.

 

Tegn på væskemangel:

  • Tørre bleer.
  • Urinen har mere farve, end den plejer.
  • Træg mave / forstoppelse, knoldet og sparsom afføring.
  • Slapt barn, som virker uintresseret i omverdenen.
  •  Indsunken fontanelle, når barnet ligger ned. (Fontanellen er den bløde plet øverst på kraniet).

Er du i tvivl - så spørg hellere en gang for meget....

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Hvornår?

Det varme vejr, kan være årsagen, hvis barnet ikke får væske nok, edet kan også være sygt (feber, opkastning og/eller diarré - evt. en kombination).

 

I meget varmt vejr begynder barnet ofte at drikke mere af sig selv, når væske er til rådighed (hvis du også selv drikker ekstra, så ser barnet det, og mærker også at det vi have noget). Det er godt at tilbyde brystet hyppigere, end du plejer (ammebørn får meget væske i begyndelsen af et måltid, så når  vejret er varmt - tilbyd mange og "overfladeske måltider" - så får barnet meget væske). Børn som får sutteflaske tilbydes kogt (frem til det bliver 4 måneder) afkølet vand af sutteflasken, så meget som det har lyst til. Koppen er også fin. En smule æblejuice kan tilføjes af og til efter 4 - 6 måneders alderen. Men rent vand er godt for alle, store som små.

 

Frosne bær i vandet, som sørger for køligheden og er dekorative, er godt til de lidt større børn, når det er varmt.

Syge børn.

Hvis et barn har feber har det behov for mere væske end ellers. Du kan amme hyppigere, give ekstra vand eller tynd juice/saft (efter 4 - 6 måneder). Tilbyd den ekstra væske mange gange og sørg for at barnet også selv kan bede om det.

 

Ved diarré eller opkastning hos spædbørn gives ekstra væske. Hvis barnet ikke kan holde noget i sig skal du være opmærksom på, at barnet skal tisse, og at det også har afføring, som det plejer.

 

Bliver urinen meget gul, og der er mange tørre bleer og/eller barnet har hård mave tilrådes det, at du tilkalder hjælp  fra fagpersoner (sundhedsplejerske, praktiserende læge) og rådfører dig med dem.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk