Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vaccinationer

Alle børn i Danmark tilbydes et gratis vaccinationsprogram mod sygdommene difteri, stivkrampe, kighoste, børnelammelse, pneumokok-sygdom, røde hunde, mæslinger, fåresyge, livmoderhalskræft og to typer af meningitis.

Børn, der har feber, vaccinerer man ikke. Børn, som bare er lidt forkølede, kan godt vaccineres. Det gør selvfølgelig ondt, når barnet bliver stukket, og væsken sprøjtes ind. Du kan trøste barnet, give det sut eller amme det, når det lige er blevet stukket.

 

Efter vaccinationen opbygges kroppens immunforsvar over for de sygdomme, som barnet er blevet vaccineret mod, og følger barnet vaccinationsprogrammet, kan det ikke få sygdommene, i hvert fald i et omfang, så de bliver farlige for barnet.

 

Efter den enkelte vaccination kan barnet blive lidt pirreligt, eller det kan sove lidt mere, end det plejer. Der kan også komme ømhed og hævelse, hvor det er blevet stukket. Op mod halvdelen af børnene vil få feber (under 38 ˚C) og 3 % vil få op til 39,5 ˚C. Det er meget, meget sjældent, at børn får bivirkninger af betydning efter vaccinationerne. Får barnet bivirkninger efter vaccinationen, skal det anmeldes til sundhedsmyndighederne af den praktiserende læge.

 

Nogle forældre er usikre på, om de skal lade deres barn vaccinere. I virkeligheden er det et valg, som er kollektivt og ikke individuelt. Når mange børn er vaccineret (der er tilslutning fra omkring 80 - 90 % i barnets første leveår), har barnet, som ikke vaccineres, meget stor sandsynlighed for ikke at få sygdommen i barnealderen.

 

Det vil sige, at den forholdsvis store vaccinationstilslutning betyder, at forældre, der træffer et valg om ikke at vaccinere, har meget svært ved at foranstalte, at barnet får sygdommen på naturlig vis ved at blive smittet af et andet barn (fx hvis det er mæslinger). Det bringer barnet i en sårbar situation rent sundhedsmæssigt, især med tanke på globaliseringens betydning på det her felt. Vi rejser utrolig meget. Også til oversøiske rejsemål eller lande længere væk, hvor sygdomme som fx polio, difteritis og mæslinger endnu florerer. Det vil sige, at uvaccinerede børn kan blive offer for sygdommene, hvis de er ude at rejse. Eller endnu mere ubehageligt – hvis barnet som ungt menneske skal ud i verden og stadig ikke er vaccineret, og så fx får mæslinger eller det, der er værre.

 

Der optræder også mindre "klumper" af tilfælde fx af mæslinger og fåresyge hvert år. Og er man som uvaccineret voksen uheldig at løbe ind i de sygdomme, kan det blive særdeles ubehageligt.

 

Se mere om de sygdomme, der vaccineres mod. Difteri, fåresyge, hib-meningitis, kighoste, mæslinger,  polio, pneumokok-sygdom, røde hunde. (HPV er for ældre børn/unge, som er udenfor sundhedsplejersken.dk's målgruppe).

 

Pr. 1.4.2018 er det et tilbud til alle, også voksne, at blive vaccineret med MFR.

 

KIlder:

www.ssi.dk

www.sst.dk

 

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk