Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Tandfrembrud

De fleste spædbørn får deres første tand i 5-8 måneders alderen.

Sædvanligvis er det de to midterste tænder i undermunden, som kommer først, og dernæst de to midterste i overmunden. Herpå kommer tænderne faktisk i rækkefølge fra midten og udefter. Ved 1-års alderen har de fleste små børn otte tænder. Både barnets alder, når tænderne bryder frem, og rækkefølgen af de tænder, der kommer, kan variere.

Dit barn kan i tilknytning til tandfrembrud være pirreligt, der kan være rødme eller fortykkelse, hvor den nye tand er ved at bryde frem, og tandbrud kan også gøre ondt og være ubehageligt. Barnet savler måske også mere, end det plejer. Nogle børn får let feber, og de kan også få rød numse eller blive let forkølede. En bidering, som er kold efter en tur i køleskabet, kan lindre, men det kan blive nødvendigt at give lidt smertestillende medicin. Spørg sundhedsplejersken, den praktiserende læge eller børnetandlægen i din kommune, hvad de vil anbefale, hvis du synes, at barnet er plaget af tandfrembruddene.

Du kan sagtens amme dit barn, selv om det har fået tænder. Når barnet dier på brystvorten er den langt inde i munden, og det er barnets tunge, suget samt bevægelser i kæberne, der bruges, når barnet dier. De nye tænder kommer ikke i direkte kontakt med brystet under den aktive fase, når barnet dier. Når det enkelte måltid er ved at være slut, kan barnet måske få lyst til at eksperimentere med sine nye redskaber. Og du får måske pludselig et ordentligt bid, for de små tænder er skarpe. Fjern barnet fra brystet og giv højlydt udtryk for, at det dér, det gjorde ondt på dig. Måske bliver barnet så "trænet", at det bider fast i brystet, hvis det lige skal dreje sig for at se ét eller andet interessant. Så må du også tage barnet væk på en måde, så det kan mærke, at der ikke er behag forbundet med bid, i hvert tilfælde set fra din og dit brysts side.
Hvis dit barn har tendens til at bide, kan det i de fleste tilfælde være en god ide at fjerne barnet fra brystet, når det er færdigt med at få sit måltid. Barnet vil på det tidspunkt sandsynligvis også være i gang med at spise anden mad og drikke.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk