Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Skoldkopper

Skoldkopper er en mild virussygdom, der ikke vaccineres imod. Næsten alle får den, da den er meget smitsom. Der kan gå op til 3 uger fra man smittes til sygdommen bryder ud

Symptomer

Nogle børn bliver næsten ikke syge, men får bare enkelte små blærer på huden. Andre får en lille smule feber og mange blærer. Enkelte får blærer over hele kroppen, endda i munden og på kønsorganerne, og er meget påvirkede af sygdommen, har høj feber og hovedpine.


Skoldkopperne klør meget, og barnet må helst ikke kradse i dem, da de så kan danne ar. Man kan få en kløestillende væske (zink-liniment) på apoteket, som kan hjælpe. Zink linement virker både udtørrende og kløestillende på samme tid.. Enkelte børn kan være så plaget af kløe, at det er en god idé at kontakte lægen, som har mulighed for at ordinere medicin, der kan hjælpe.

Smittefare

Skoldkopperne smitter fra den første blære viser sig, og indtil der er dannet skorper på alle skoldkopperne. Skorpen dannes, 1-2 dage efter blæren viser sig. Der kan fremkomme nye blærer i 4-5 dage efter udbruddets start. Man kan først være sikker på, at ens barn er smittefrit, indtil der ikke er fremkommet nye blærer i to dage, og samtlige blærer er tørret ind. I den periode skal barnet holdes hjemme fra institution eller dagpleje for ikke at smitte andre.

Varighed

Når dit barn får skoldkopper kan du forvente, at sygdomsforløbet varer 1-3 uger. Efter 2-3 uger er alle skorper som regel forsvundet.

Gravide kvinder og nyfødte børn

98 % af alle kvinder i den fødedygtige alder har haft skoldkopper. Hvis du er i tvivl, om du har haft skoldkopper, kan en blodprøve hos lægen afsløre, om du har antistoffer i blodet og altså har haft sygdommen uden at vide det. Langt de fleste voksne, der er i tvivl, om de har haft skoldkopper, har rent faktisk antistoffer i blodet og er dermed immune over for nye angreb.

Hvis du bliver angrebet af skoldkopper i den første del af graviditeten, er der 2 % risiko for fosterskade.
Hvis du som gravid, ikke selv har haft skoldkopper, men får sygdommen umiddelbart inden, du skal føde, skal du i lægebehandling. Det samme gælder, hvis du får skoldkopper lige efter fødslen. Skoldkopper kan nemlig være farlige for både ufødte og helt spæde børn.

 

Vaccination mod skoldkopper

Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den bruges meget sjældent, kun til
• børn med nedsat immunforsvar forud for en større operation, fx en organtransplantation
• familiemedlemmer til børn med nedsat immunforsvar, hvor familiemedlemmerne endnu ikke har haft skoldkopper
• til børn med gravide mødre, der ikke selv har haft skoldkopper.

 

Vaccination mod skoldkopper er pt. ikke en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark.

 

Kilde:

Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Sundhedsstyrelsen 2011.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk