Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Skelen

Nyfødte børn skeler indimellem og det er helt normalt.

Hos dit nyfødte barn er øjnene ikke altid koordinerede. Det nyfødte barn kan i perioder holde deres øjne parallelt, som vi andre har vores øjne - men pludselig ekser det hele, og barnet skeler. I løbet af det første trekvarte år af barnets liv holder det sædvanligvis fuldstændigt op med at skele.

Når barnet er 8 til 10 måneder, udfører sundhedsplejersken en opmærksomhedsprøve (se Boel-prøven), hvor hun kigger efter, om barnet hører, ser og har opmærksomhed og menneskelig kontakt, som man må forvente efter dets alder. Her ser sundhedsplejersken også efter, om barnet skeler.

Lægen vil også se efter skelen ved helbredsundersøgelserne. Grunden til, at man skal være opmærksom på unormal skelen hos børn, er, at de i så fald ikke ser lige meget med begge øjne. Det "skelende" øje bliver måske næsten ikke brugt, og evnen til at se fuldstændigt vil uden behandling gradvist forsvinde på det skelende øje. I nogle tilfælde - for eksempel ved let udadskelen - kan det være tilstrækkeligt at træne øjenmuskulaturen ved særlige øvelser, som øjenlægen kan instruere i. Skelen kan også være tegn på, at barnet er langsynet og har brug for briller.

Hos nogle børn kan skelen opereres, så øjet kommer på plads.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk