Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Pludre

Allerede efter nogle ganske få uger begynder barnet at bruge sin stemme. Efterhånden eksperimenterer barnet med forskellige former for lyde. Barnets brug af stemmen og barnets pludren er begyndelsen til at få et sprog.

Det er godt at snakke, pludre, synge og i det hele taget bruge sin stemme meget, når man er sammen med barnet. Det fremmer barnets udvikling. Lydgivere, der lægger sig som en grå film over alle lyde, fx en radio, der spiller i baggrunden hele tiden, eller et fjernsyn, der altid er tændt, forhindrer barnet i at opfatte lydene for sig, ligesom det også betyder, at barnet ikke kender til forskellen på stilhed og lyd – især sproglige lyde. Det er væsentligt at følge barnets pludren, da den er tegn på, at barnet hører sine egne lyde og kan omforme dem til sproglige lyde.

Alle børn tilbydes en høretest, når de er få døgn gamle. Det forhindrer dog ikke, at barnet senere kan få nedsat hørelse fx mellemørebetændelse eller væske i mellemøret (se Mellemørebetændelse side). Det vil måske påvirke barnets pludren og på længere sigt den sproglige udvikling.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk