Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Opkastning

Hvis dit barn kaster op, så drejer det sig hyppigst om maveinfektion. Men svære betændelsestilstande, som for eksempel meningitis eller betændelse i nyrer og urinveje, kan også vise sig ved opkastninger, især hos spæd- og småbørn.

Maveindholdet kommer mere eller mindre pludseligt ud af munden. Det kan komme som en stråle eller en skylle af opkast. Det kan se ret så voldsomt ud. Modsat gylp kan opkastning være tegn på sygdom. Opkastninger, der kommer straks efter måltiderne hos børn i 2-5 ugers alderen, kan skyldes mavemundsforsnævring (se Pylorusstenose). Da er de eksplosive, og barnet virker altid sultent, men tager ikke nok på i vægt, så det er en tilstand, der kræver en forholdsvis hurtig behandling. Det sker sædvanligvis i form af en operation, hvor forsnævringen afhjælpes.

Spæd- og småbørn med opkastninger risikerer væskemangel og saltunderskud. Stopper barnets opkastninger ikke af sig selv inden for et døgns tid, eller virker barnet i øvrigt slapt og sygt, bør det altid tilses af en læge.

Spædbørn skal have mindst seks godt våde bleer i døgnet. Er det tilfældet, er det tegn på, at barnet på trods af opkastningerne har fået væske nok. Ammes barnet, skal det fortsætte med at die. Læg det til hyppigt. Lidt større børn skal tilbydes rigeligt at drikke, hyppigt og lidt ad gangen. Fx kogt vand tilsat lidt sukker eller tynd saft på en spiseske.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk