Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Mæslinger

Mæslinger er en infektionssygdom, derkommer af en meget smitsom virus. WHO har som et mål at mæslinger ikke længere spreder sig efter 2015.

Hvad kommer mæslinger af?
Mæslinger skyldes en infektion med morbillivirus først i luftvejene og siden med spredning til lymfekirtler, hud og slimhinder. Før indførelse af MFR-vaccination forekom ikke sjældent tilfælde med hjernebetændelse i forbindelse med mæslinger i Danmark.

 

Hvordan udvikler mæslinger sig?

Mæslinger begynder med pludselig feber til ca. 39 °C, som varer i ca. 3 dage. Der er også løbende næse og røde øjne og lysskyhed, ondt i halsen, hæshed og en tør, søløveagtig hoste.
Man kan kende mæslinger på kopliks pletter, der er små, ca. 1 mm brede saltkornsagtige hvide pletter med rødme omkring, som ofte kan ses på kindens eller læbernes inderside. Pletterne forsvinder inden udslættet bryder frem.

Temperaturen kan falde til næsten normalt niveau inden der kommer udslæt. Når udslættet kommer starter en ny temperaturstigning til 39-40 °C. Udslættet begynder typisk omkring ørerne og breder sig i løbet af to dage over ansigt, hals, og ned over kroppen samt arme og ben. I startet er udslættet plettet og bliver efterhånden sammenflydende med normal hud mellem pletterne. Samtidig med udslættet tiltager de samme symptomer, som var i begyndelsen, og måske kommer nu flere af symptomerne, og patienterne føler sig meget syge.


Udslættet aftager igen over tre dage samtidig med, at temperaturen daler.

 

Hvor tit ser man mæslinger i Danmark.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har sat som mål at bringe smitten med  mæslingevirus under kontrol. Mæslinger er fortsat almindelige i Asien og Afrika. Der forekommer stadig også udbrud i Europa, især i blandt befolkningsgrupper med lav vaccinationsdækning. Mæslingeepidemier var tidligere almindelige i Danmark ca. hvert andet til tredje år. Men efter indførelse af MFR-vaccination er mæslinger nu sjældne i Danmark. Men vaccinationsdækningen er stadig så lav, at der kan forekomme små udbrud blandt ikke-vaccinerede personer – både børn og voksne. Og der var både i 2012 og 2013 tilfælde af mæslingeudbrud. 

 

Smitteveje
Mæslingevirus er meget smitsomt og findes i sekretet i næse og svælg. Smittevejen er med dråber gennem luften.

 

Der går 8 - 11 dage fra smitte til de første symptomer viser sig, og 13 - 14 dage fra smitte til udslæt fremkommer. Patienter kan smitte, fra de første symptomer viser sig, indtil 5 dage efter fremkomst af udslæt og er mest smitsomme, lige før udslættet tilkommer.

 

Behandling
Der er ingen behandling udelukkende ”lindrende tiltag”.

 

Forebyggelse
Mæslinger kan forebygges med de vaccinationer, der indgår i det danske børnevaccinationsprogram med MFR-vaccinen, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde.

 

Kilde
Statens Serum Institut – 2013.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk