Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Liggestilling

Spædbørn skal sove på ryggen, men husk at lægge dem på maven, når de er vågne.

Det er sikrest i forhold til risikoen for vuggedød, at et nyfødt barn ligger på ryggen og sover. Men spædbørns kranier er bløde og føjelige, og muskulaturen i nakkeregionen er ikke særlig stærk endnu. Hvis et barn ligger for meget på den ene eller anden side eller helt fladt på ryggen, kan hovedet tage form efter underlaget, og der er risiko for, at musklerne ikke udvikler sig lige meget i begge sider, hvis barnet ligger mest drejet til den ene side.

Når barnet er vågent, anbefales det at lægge det meget på maven. Så løfter det hovedet op, hvilket styrker musklerne i nakke og ryg. Snart vil barnet løfte sig op på armene. Læg noget legetøj, som babyen kan kigge på. Eller endnu bedre: kom selv ned på gulvet og leg med dit spædbarn.

Når barnet sover på ryggen, kan man sørge for, at det vender hovedet skiftevis til både den ene og den anden side. Når barnet skiftes, sidder i autostolen, ligger i kravlegården eller på et tæppe på gulvet, så sørg for at det ligger forskelligt med hovedet. Nogle børn er meget tiltrukket af et eller andet, de ser på fx lyset) fra vinduet, så vend barnet i sengen, læg hovedet i fodenden. Det er godt at styrke musklerne i nakken og ryggen, og når barnet ligger på maven, sker det af sig selv, når barnet bevæger sig. Hovedbalancen har også godt af det.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk