Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hib-meningitis (hjernehindebetændelse)

Hib-menengitis er en hjernehindebetændelse

Hvad er årsag til hib-meningitis?
Hib er en forkortelse af navnet på bakterien, Haemophilus influenzae type b, der kan forårsage hjernehindebetændelse.

 

Hvordan udvikler hib-meningitis sig?
Der kommer pludselig feber, hovedpine, opkastninger, og den syge bliver døsig eller urolig, måske uklar. Der vil ofte være spændinger i nakke og ryg, så foroverbøjning af hovedet er smertefuldt og vanskeligt. Hos spædbørn kan fontanellen være spændt. Symptomerne kan i begyndelsen ligne influenza. Hib-bakterien kan også give andre alvorlige sygdomme som strubelågsbetændelse og blodforgiftning.

 

Hvem får ofte hib-meningitis?
Hib-meningitis (hjernehindebetændelse) forekommer især hos børn under tre år. Før indførelsen af vaccination var der 60-80 tilfælde af Hib-meningitis om året i Danmark. I gennemsnit døde to børn, og 10-20 børn fik hørenedsættelse eller andre blivende skader på nervesystemet. Efter indførelsen af vaccination er sygdommen stort set forsvundet. De meget få tilfælde, der er, ses hovedsagligt hos voksne.

 

Hvordan smitter hib-meningitis?
Hib-bakterien smitter ved dråbeinfektion. Bakterien findes kun hos mennesker.

 

Kan sygdommen behandles?
Ja, hib-meningitis kan behandles med antibiotika.

 

Forebyggelse
Hib-vaccination har siden 1993 været en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen gives, når barnet er tre, fem og 12 måneder gammelt.

 

Kilde
Statens Serum Institut – 2013.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk