Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Grædebørn

Det er almindeligt, at spædbørn græder. Årsagerne er mange, og måske er det ikke altid muligt at fastslå, hvorfor barnet græder.

Cirka hvert 5. sunde spædbarn græder mindst 3 timer om dagen, 3 dage om ugen - i mindst 3 uger. Disse kendetegn er definitionen på, om et spædbarn har det, man kalder kolik. Det er så ikke fastslået om gråden har noget med mave-tarm-systemet at gøre. Og spædbørnene kan ikke svare os, og de kan heller ikke huske og forklare, hvad der var galt, og hvor det gjorde ondt, når de er blevet store nok til det.

 

Der er forskellige ting, du kan gøre, hvis dit barn græder utrøsteligt og længe:

 

Du kan forsøge om dit barn er sultent ved at give det mad (amning eller flaske), det er næsten altid et godt første valg, selvom du synes, du lige har givet barnet mad. Du kan lige allerførst  tjekke bleen (er den våd/snavset) og eventuelt skifte den. Du kan se, om barnet er for varmt/koldt og sørge for at temperaturen er OK. Og så kan du holde om barnet, måske svøbe det i et svøb med en vist fasthed eller forsøge at lægge det til at sove.

 

For nogle spædbørn virker en eller to teskefulde sukkervand med 10 % sukker beroligende. Du laver sukkervandet sådan: omkring 200 ml vand koges i 5 minutter, du måler 100 ml vand af og blandet dette med 10 gram sukker, som opløses i vandet. Det køles af, så det er lunkent. Barnet får 1 – 2 teskefulde. Du kan give det, når barnet har spist. Vær varsom med at give det til barnet i stedet for at amme det eller give det flaske.

  

Uanset årsagen til gråden er det meget hårdt at være forældre til et grædebarn. En trøst er, at gråden for langt de fleste børn klinger af, når de er omkring 3 måneder gamle. Men indtil det begynder at gå bedre, så tag imod al den aflastning, der bliver tilbudt jer. Og bed om hjælp hos naboer, familier, venner og bekendte  både til praktiske ting og hjælp til at tage barnet, så I kan få en lille pause fra skrigeriet. Det er også fornuftigt at bruge sundhedsplejersken og den praktiserende læge, hvis I har behov for yderligere hjælp, fx hvis I tænker at barnet er sygt og har behov for behandling.

 

Hvis I overvejer kiropraktisk behandling skal I vide, at kiropraktorer i følge Sundhedsstyrelsen ikke har sundhedsfaglig kompetence til at diagnosticere, om barnet er sygt. Så lad først den praktiserende læge undersøge jeres barn med henblik på at afklare, om alt er, som det skal være.

 

Kilder:

Notat vedr. sundhedsplejerskers rådgivning om kiropraktisk behandling af spædbørn. Sundhedsstyrelsen 2010.

Kirsten Sellin: Svøb dit barn. Olivia 2006.

Else Guldager: År 1 - når I har fået barn. Lindhardt og Ringhof 2008. 

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk