Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Frisk luft

Generelt har børn bedst af ren luft omkring sig. Lad være med at ryge indendørs, luft ud flere gange i døgnet: lav gennemtræk 5 minutter, imens barnet selvfølgelig beskyttes mod at få træk.

God udskiftning af luften giver færre bakterier og virus i rummet, og det får sædvanligvis luftfugtigheden til at falde. Hvis du likke lufter nok ud, kan luftfugtigheden stige og dermed øges risikoen for vækst af skimmelsvampe, ligesom fugtigheden fremmer væksten af husstøvmider.

 

Frisk luft er altid godt, og mange børn sover rigtig godt udendørs i barnevognen. Der er imidlertid ingen grund til at fortvivle, hvis du bor på femte sal på stenbroen uden noget sted at stille barnevognen. Barnet kan godt sove indendørs - bare rummet er udluftet og ikke for varmt. Der findes endnu ingen videnskabelige undersøgelser, der kan vise, om det at sove udendørs har nogen betydning. Men det er erfaringer fra forældre og fagfolk, at børn lader til at sove godt udendørs.

 

Hvis man har mulighed for at barnet kan sove udendørs, kan det sagtens sove i barnevognen om dagen. Når det er frostvejr, skal man selvfølgelig tænke sig om. Ved en temperatur under 10 graders frost fraråder sundhedsmyndighederne, at børn sover udenfor. Barnet skal selvfølgelig være tilstrækkelig varmt klædt på, og vognen skal stå, så det ikke blæser ind i den. Bunden og siderne skal være isoleret fx med en isolerende plade eller et bundt aviser. Er det rimfrost, meget tåget eller regner det, så skal barnevognen stå under et halvtag, for at beskytte barnet.

 

Om sommeren skal du passe på, at barnevognen ikke bliver for varm. Den skal stå i skygge, da temperaturen i en mørk barnevogn kan blive lige så høj som temperaturen i en mørk bil. Barnet må ikke have for meget på eller over sig - og det skal være beskyttet mod insekter af et insektnet.

Barnet må komme ud og sove i barnevognen, når det er et par uger gammelt og i øvrigt i god trivsel. Det vil typiak sige, at det har taget på siden fødslen. Spørg sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl. Mærk jævnligt efter, om barnet har det varmt nok. Det gør du ved at mærke, om temperaturen under tøjet i nakken er behagelig. Barnet skal være varmt og tørt.

 

Myndighederne har anbefalinger.

 

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk