Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Fontanellen

Fontanellen er den bløde plet fortil på barnets hoved. Barnet har faktisk to fontaneller fra begyndelsen.

Man taler om den forreste firkantede fontanelle (oppe på issen) og den bageste trekantede fontanelle i nakken. Den bageste (den trekantede) fontanelle er af fingerspidsstørrelse ved fødslen og kan hos de fleste børn ikke mærkes længere end seks-otte uger efter fødslen. Den forreste fontanelle er 2-3 cm på hver led og forbliver åben til omkring 2-års alderen. Først på dette tidspunkt er knoglerne i barnets kranium ved at vokse mere fast sammen. Når det spæde barn græder eller presser, vil fontanellen blive spændt, men falder lidt indad, når barnet er i ro eller holdes opret.

Hvis spædbarnet har fået meningitis, kan fontanellen blive spændt og bule frem. Mangler barnet væske, kan fontanellen blive indsunken, også når barnet ligger ned.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk