Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Fåresyge

Fåresyge er en smitsom virusinfektion.

Hvad kommer fåresyge af?

Fåresyge er en akut infektion med hævelse af ørespytkirtlerne (heraf navnet fåresyge). Bugspytkirtel og kønskirtler inklusiv testikler og bitestikler kan også rammes. Sidstnævnte er en frygtet komplikation, fordi det i sjældne tilfælde kan føre til mandlig sterilitet. Før indførelse af MFR-vaccination var parotitisvirus den mest almindelige årsag til meningititis forårsaget af virus.

 

Hvordan udvikler fåresyge sig?
Symptomerne starter typisk med ca. 1 døgns tiltagende utilpashed, stigende temperatur og tiltagende trykkende fornemmelse ved kæbevinklerne. De følgende dage udvikles en dejagtig hævelse af den ene eller begge ørespytkirtler, som sidder foran ørerne. Dette giver oftest svære smerter. Almentilstanden og feberens højde kan variere en del, men i svære tilfælde er der høj feber og påvirket almentilstand i et par dage, og sygdommen er en uges tid om at klinge af.

Hos drenge efter puberteten, der får fåresyge, breder sygdommen sig hos 20-30 procent også til kønskirtlerne (testiklerne). Dette sker typisk en uges tid efter det første sygdomsudbrud, og medfører ofte hævelse, smerter, ømhed og ny temperaturforhøjelse. En anden komplikation til fåresyge er meningitis (hjernehinde betændelse opstår 3-10 dage efter sygdomsudbrud, og giver høj feber, hovedpine og lysskyhed. På trods af de ubehagelige symptomer er denne meningtitis forårsaget af fåresygevirus ofte fredelig og efterlader kun yderst sjældent varige men.

 

Hvor tit ser man fåresyge i Danmark?

Fåresyge forekommer over hele verden, så man kan risikere at få sygdommen udenlands, hvis man ikke er vaccineret. Siden indførelse af MFR-vaccination er sygdommen nu sjælden i Danmark og ses hovedsageligt hos uvaccinerede (15 – 30 tilfælde om året siden 2010).

 

Smitteveje

Fåresygevirus er den mindst smitsomme af børnesygdommene. Smitten overføres med spyt, og der kræves en forholdsvis stor mængde virus til at smitte, og det kræver tæt kontakt for smitteoverførsel. Både patienter med symptomer og smittede uden symptomer (subkliniske tilfælde) er smittefarlige fra 5 dage efter første udsættelse for smitte, eller fra 7 dage før til 10 dage efter første symptom.

 

Behandling
Der er ingen behandling udelukkende ”lindrende tiltag”.

 

Forebyggelse
Fåresyge kan forebygges ved vaccination og denne indgår i det danske børnevaccinationsprogram, der også beskytter mod mæslinger og røde hunde.

 

Kilde
Statens Serum Institut – 2013.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk