Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Difteri

Difteri er en luftvejsinfektion

Hvad er årsag til difteri?

Difteri er en luftvejsinfektion forårsaget af bakterien Corynebacterium diphteriae. Bakterien kan producere et giftstof, som kan angribe organer, såsom hjertemusklen og centralnervesystemet. Man kan dø af sygdommen.

 

Hvordan udvikler difteri sig?
Det starter med halsbetændelse med synkesmerter og let feber. Ved alvorlig infektion ses tykke hvid-grålige belægninger på mandlerne, den bløde gane og bagsiden af svælget. Der kan ses hævede og ømme kirtler på halsen, eventuelt så voldsomt at den syge bliver hæs og får vejrtrækningsbesvær. Bakterien producerer et giftstof, der kan forårsage komplikationer med muskel- og hjertepåvirkning, nyreskade og nervepåvirkning, eventuelt med lammelser.

 

Har vi difteri i Danmark?

Difteri er en sjælden sygdom i Danmark, da stort set alle er vaccineret mod sygdommen. Det seneste tilfælde blev diagnosticeret i 1998. I 1990'erne var der en stor epidemi i det tidligere Sovjetunionen, og det var en af årsagerne til, at man i 1996 indførte revaccination af danske børn mod difteri i 5-års alderen og samtidig anbefalede kombineret vaccine mod difteri og tetanus (DiTe-vaccine) ved sårskade. I 2011 blev der i følge WHO rapporteret knap 5.000 tilfælde af difteri i verden, heraf var ca. 3.500 tilfælde alene fra Indien.

 

Smitteveje
Smitte med difteri overføres via dråbesmitte ved tæt kontakt til en smitsom person (syg eller rask bærer af bakterien), gennem hoste, nys og sjældent via kontakt til spyt eller sårsekreter. Inkubationstiden er 2 - 5 dage. Smitteperioden er normalt under 2 uger, sjældent op til 4 uger. Smitten kan afbrydes ved effektiv behandling med antibiotika.

 

Behandling
Behandlingen består i injektion af modstof mod bakteriernes giftstof og antibiotika.

 

Forebyggelse
Der vaccineres mod difteri i 3, 5 og 12 måneders alderen, og dette er den primære forebyggelse. Der gives desuden en booster i 5-års alderen. Beskyttelse efter disse fire vaccinationer anses at vare i mindst 10 år. Herefter anbefales revaccination hvert 10. år.

 

Kilde
Statens Serum Institut – 2013.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk