Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Afføring hos det nyfødte barn

Det nyfødte barn får afføring første gang inden for de første levedøgn. Den allerførste afføring er sort og klæbrig. Det kaldes også Mekonium.

Barnets første afførring består blandt andet af gamle celler fra hud og hår. Det hele har barnet har fået ind i mave-tarmkanalen, mens barnet lå i livmoderen og drak af fostervandet (barnet drikker ca. ½ liter fostervand i døgnet mod slutningen af graviditeten).

Sådan er det spæde barns afføring:

  • Første dag efter fødslen - Det nyfødte barn har 1 eller flere afføringer i døgnet
  • Dag 3 - 4 - Barnet har afføring mindst 2 gange i døgnet farven er ved at skifte til grøn
  • Dag 5 - 6 - Banet har nu mindst 4 afføringer i døgnet. Farven er skiftet til mere gulgrøn.
  • Dag 7 - 30 - Barnet har nu cirka 3 afføringer i døgnet og antallet kan falde med tiden. Afføringen er gul, blød og evt. salveagtig eller let grynet, og den dufter syrligt.
  

Når barnet begynder at få modermælk, er der i starten en brungul overgangsafføring, som af og til kan være ret tynd, men efterhånden bliver brystbarnets afføring gullig og får samme konsistens som remoulade. Brystbørn kan have afføring flere gange om dagen, en gang om ugen - ja, der kan gå endnu længere tid for nogle børn. Det er helt normalt efterhånden som barnet bliver lidt ælfre.

 

Spædbørn, som får modermælkserstatning, skal have afføring hver dag, og hos dem kan afføringen godt være grønlig, ligesom afføringen lugter mere end afføringen hos børn, der får modermælk. Hvis afføringen hos et flaskebarn er hård, kan man give tilskud af laktulose, som kan købes på apoteket. (se også Forstoppelse og Diarré).

 

Kilder:

Tjek bleen: Sundhedsstyrelsen 2009.

Barn i vente: Sundhedsstyrelsen 2010.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk