Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Sådan kan du lære dit barn at falde uden at slå sig

Du kan lære dit barn på 7 til 15 måneder faldteknik gennem fysisk sjov leg. På den måde kan du næsten altid forhindre, at dit barn lander med hovedet først, hvis det tager turen ud over sengekanten eller slår sig alvorligt, hvis det skvatter på trappen.

Måske har du allerede prøvet det. Der lyder et bump fra soveværelset, og de næste 15 sekunder er der stille. Du stopper op, og filmen med de værste fantasier om kraniebrud går i gang - blå blink fra ambulancen - og stemplet ”dårlig forælder, der ikke passer godt nok på sit barn” sætter i gang. Så begynder hylene og gråden fra den sårede, og du kan trække vejret igen… Din lille guldklump har fået møvet sig ud af dobbeltsengen og er faldet med hovedet først. Det gjorde ondt, og han slog sig, men det var ikke alvorligt. Det endte heldigvis bare med en stor bule i panden. Men faktisk kan du sagtens lære ham at falde med enden først.

Faldteknik for begyndere

Dit lille barn på 7 til 9 måneder står på vaklende ben og er lige ved at miste balancen. Det er nu, du kan lære ham at falde, så han lander midt på blebagen. Og den er jo godt polstret. Resultatet er – han slår sig ikke og da slet ikke sit hoved.

Sproget kan også vise vej

Du kan gentage øvelsen med faldet nogle gange, indtil du fornemmer, han har fattet pointen. Du kan sige en lille sætning til ham, mens I gør det fx: ”Sæt dig ned på numsen”… eller ”Måsen først”… ”Blød landing”… Efterhånden vil den lille sætning give dit barn signalet til, at han sætter sig ned i sikker stil.

Det er klassisk at falde ned fra sofaen og fra sengen

Når dit barn har fattet pointen med at sætte sig på sin tunge ende, så kan du tage et trin til. Nu handler det om at komme ned af sengen eller sofaen – helt selv. Du sætter dig i sengen eller på sofaen med dit barn. Så lærer du hende at vende blebagen til og samtidig sigte med fødderne ned mod gulvet. Du støtter hende blidt, mens hun klatrer eller kravler ned. Det er hende, der skal gøre det fysiske arbejde. Du gentager det et antal gange, indtil hun er sikker i det. Måske skal I prøve det ved flere lejligheder, før hun er helt udlært.

Senere er det trappens tur

Når hun tager sengen og sofaen i fin stil, kan I tage fat på trappen. Begynd med en lille trappe et sikkert sted. Lær hende så at vende ryggen til trappen, og kravle baglæns, når hun skal ned. Et trin af gangen. Først det ene ben og så det andet ben. Når hun er vel nede ved trappens fod, så vil hun sikkert gerne klatre op igen. Lad hende endelig øve sig. Bliv ved at være ved hendes side, indtil hun er helt sikker på at klatre op og ned. Før hun er helt ekspert kan hun have brug for en del omgange med nogle dages mellemrum.

Fakta

Hovedet er udsat – 85% af de børn under 1 år som kommer på skadestuen efter et fald har slået hovedet. Det er ikke altid alvorligt, men det kan være det. 
Fald fra puslebord, trappe, seng og sofa er skyld i flest uheld.
Skadestuen får ofte besøg af børn mellem 0 og 3 år. Sammenlignet med de ældre børn over 3 år, ender flere af de mindste børn efter et fald på skadestuen.

Sådan gør du:
Når han står og vakler på usikre ben:
• Så venter du, til lige før han falder.
• Så trækker du blidt nedad i tøjet.
• Så lander han på bleen og slår sig ikke.
Husk…
• Hvis han ikke har ble på, så gør det ondt.
• At en fyldt ble kan være ubehagelig at falde på.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Læs mere:

Vigtigt at vide om små børns sikkerhed (pjece til forældre om børn 0 – 3 år). Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning. København 2008.
Børneulykker i Danmark. Statens Institut for Folkesundhed, Center for ulykkesforskning. København september 2006.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk