Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Når du forlader puslebordet i utide

Det kræver blot et ubevogtet øjeblik for dit lille barn at falde ned fra puslebordet. Det er farligt, da der er langt ned for et lille barn. For dit barns hovedet er tungest og rammer derfor først gulvet.

Din dørklokke ringer, bedst som du lige er i gang med at skifte bleen på din fire måneder gamle søn. Uden at tænke over det går du bare ud og lukker op. Det tager jo kun 10 sekunder. Men det er 5 sekunder for meget. På vej tilbage hører du klasket, da din søn rammer gulvet med hovedet først. Og desværre sker det for mange børn. Hvert 10. barn under 1 år har været på skadestuen. Fald fra trapper, pusleborde, senge eller ud af liften er en meget almindelig årsag. Og det det går næsten altid ud over hovedet.

Er det hjernerystelse?

Det er helt almindeligt, at dit barn græder, når det har slået sig. Men ud over at trøste det, er det vigtigste, at du lægger mærke til, om dit barn bagefter er, som det plejer at være. Måske er barnet bevidstløst et øjeblik, det kan også gylpe eller kaste op eller blive slap og apatisk. I den situation må du tage på skadestuen med det samme og få undersøgt barnet nærmere. Også selvom du er flov over, hvad der er sket. Det kan også være, at dit barn er heldigt at slippe med en forskrækkelse og en lille bule.

Skyldfølelser

Uanset hvad vil du sikkert have det elendigt over, at du har båret dig så dumt ad. Men det sker desværre. Du vil mange gange komme ud for at gøre noget forkert, som du fortryder. Men ingen forælder er perfekt. Derfor må du tilgive dig selv og også tilgive din kæreste, hvis han eller hun har været ubetænksom.

• Forlad aldrig dit barn på puslebordet.
• Tag det i stedet med på armen eller læg det ned på gulvet.
• Overvej i det hele taget sikkerheden ved dit barns dit barns pusleplads.
• Vær opmærksom på at dit barn er hurtigere, end du tror.
• Hav altid den ene hånd på dit barn, når du rækker ud efter noget med den anden.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Der bliver ingen næste gang

Du kan heldigvis lære af dine egne og andres fejltagelser. Så slut med at gå fra dit barn. Nu ved du, at du altid skal tage dit barn med dig eller bare simpelthen lægge det på gulvet. Hvis du vil være rigtig omhyggelig, kan du også sikre dit puslebord ved at placere det ind mod væggen. Ligesom du kan sætte kanter på siden af dit puslebord, som en ekstra sikkerhed. 

Kilder:

Vigtigt at vide om små børns sikkerhed (pjece til forældre om børn 0 – 3 år). Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning. København 2008.
Børneulykker i Danmark. Statens Institut for Folkesundhed, Center for ulykkesforskning. København september 2006


 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk