Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Underernærede spædbørn - en følge af tidlig udskrivelse

Nye tal viser, at antallet af nyfødte babyer, der genindlægges på sygehuset efter fødslen er steget med 16 % siden 2005. De nyfødte indlægges på grund af væskemangel, gulsot og andre ernæringsproblemer. Antallet af ambulante besøg på sygehuset er steget med 60 % i samme periode.

Nyfødte børn er en sårbar gruppe

Et lille spædbarn omstiller sig rigtig meget i de første døgn efter fødslen - og det er både robust men også skrøbeligt. Nogle ting sker "af sig selv" - fx at det får ilt gennem åndedrættet i lungerne og ikke gennem blodet i navlesnoren. Fra navlesnorsblodet kom også næringsstoffer og væske, som passede til barnets behov dengang det endnu var i moders liv. Og at tage næring til sig, det er noget mor og barn skal samarbejde om.

Amningen skal i gang

For mange familier med nyfødte børn "står man alene med det", når mor og barn kommer hjem få timer efter fødslen eller måske en enkelt overnatning på sygehuset. At barnet kommer til brystet på en god måde, så det får mælk, og at afpasse amningen efter barnets behov, det er noget, der skal læres i de fleste tilfælde.

Forberedelse og assistance er langt væk

Der er planer for hvordan forældre kan forberede sig til forældreskabet og de udfordringer et lille barn bringer med sig fx ved fødsels- og forældreforberedelse, i forbindelse med fødslen på barselsafdelingen og ved hjemmebesøg, når familier er kommet hjem. Desværre er planerne fra Sundhedsstyrelsen (vejledning om Svangreomsorg) barberet ned, så familier med nyfødte børn overlades til sig selv uden den fornødne assistance fra fagpersoner i processen. Det gælder både fødsels- og forældreforberedelse - som mange steder foregår i store auditorier på forelæsningsbasis og ikke på mindre hold, hvor forældre kan udveksle erfaringer.

Ud af fødestuen og hjem i en fart...

Omkring selve fødslen er det hurtigt ud af fødestuen og forlad hospitalet, så snart det kan lade sig gøre. Ambulante besøg, hvor forældre både skal transportere sig stil sygehuset gentagne gange og sidde og vente i venteværelser med deres nyfødte børn, det er normen. Antallet af ambulante besøg er forøget med 60 % siden år 2005. Opstår der problemer hjemme, så er det telefonkonsultationer, der er til rådighed, fordi besøgene i hjemmet er - ligesom dagene på sygehset, sparet væk.

Underernærede børn og amninger, der går i stykker

Sundhedsplejerskerne skal, i følge Sundhedsstyrelsens nugældende vejledning, besøge forældre og barn, senest 7 dage efter mor og barn er kommet hjem fra sygehuset. Så den første og mest kritiske uge for ammeetablering og "alt det nye", man skal finde ud af med et nyfødt barn, det er overladt til en ret så forvirrende og flimrende praksis. Det koster indlæggelser af børn, der har sultet, bekymrede forældre som har fået en rigtig dårlig start på en periode, der skulle have emmet af nærhed og kontakt i barselsstuen med faglig assistance ved hånden, når man har behov for det.

Fejlagtige proiriteringer og kassetænkning

Her hos sundhedsplejersken.dk synes vi, det er på høje tid at administratorer og politikere får barselsperioden til at hænge sammen, så  den første tid med et nyt lille spædbarn kommer til at fremme familiens sundhed og trivsel frem for det modsatte . I de seneste 5-6 år har vi været vidne til, hvordan både regioner og kommuner har sparet på området, så forældrene er blevet dobbelt ramt. Helt ærligt - det er "en ommer". Det haster med at få de mindste og mest sårbare børn i trivsel i menneskevenlige rammer!

 

Statens Institut for folkesundhed

Pressemeddelelse. 11. 8.2011.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk