Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

En jungle af gode råd....

Småbørnsfamilier sluger informationer. Der læses bøger om graviditet og småbørn, babypakker uddeles med rund hånd, der er officielle pjecer fra myndighederne, aviser, magasiner og så er der nettet med uoverskueligt mange sider og masser af chatrooms….

Fra den ene generation til den anden

For ganske få årtier siden fik kommende og nye forældre masser af viden fra forældregenerationen. De fleste kvinder havde mange erfaringer med moderskab og husførelse, og især pigerne fik deres viden om børn og moderskab ind den vej. Sådan er det ikke længere. For mange nye forældre er det første spædbarn, de holder i deres arme, deres eget førstefødte barn.

Forældre af i dag vil og kan selv

Fra før I beslutter jer for at få barn, er der allerede mange ting I kan tage hensyn til. Og når først graviditeten er en realitet, forventes I som kommende forældre at træffe beslutninger, fx om I vil have informationer om undersøgelser af det ufødte barn, og hvis ja, hvilke undersøgelser I kan tilbydes, hvor I ønsker at fødslen skal foregå, hvilken smertelindring, I vil foretrække osv. osv.  Og er der ikke et offentligt tilbud, som I kunne ønske jer det, findes der et voksende privat marked I kan vælge for fx undersøgelser af det ufødte barn.

Informationskilderne er eksploderet i antal

Søgning på ordet BABY - og sider fra Danmark - giver 19.650.000 hits på google i maj 2013. Fabrikanter af babyudstyr og af alt andet I får brug for som småbørnsfamilie, medicinalindustrien, velmenende enkeltpersoner, der brænder for en sag, de er at finde i informationsjunglen med store og veldesignede hjemmesider.

Forvirret vildledning i stedet for solid vejleding?

Medlemmer af sundhedsplejersken.dk skriver jævnligt til os, at de får mange forskellige og modstridende råd, så de til sidst ikke ved, hvad de skal gøre - fx hvis barnet ikke sover igennem, ikke vil spise, ikke vil rydde op, kaster med maden, er svær at opdrage og mange andre eksempler. Hvilken slags mad børn må spise, og hvornår - er også en andet stort og uudtømmeligt tema.

 

                                  Sundhedspersoner informarer også

Børn er forskellige og forældre ligner heller ikke hinanden

Det er fantastisk interessant når man, som jeg, har set mange forskellige børn og fulgt dele af deres udvikling. De er bare så utrolig forskellige, fx deres temperament, gåpåmod eller forsigtighed, aktivitetsniveau og interessen for forskellige dele af deres omverden. Og forældrene er selvfølgelig lige så forskellige som børnene - og relationerne mellem barnet og forældre og søskende, ja uendelig mange ting betyder noget.

Forældres intuition og sunde fornuft

I forældre kender jeres børn utrolig godt og I kan mange gange mærke, hvad der lige nu vil være godt at gøre. Det kan I næsten altid roligt prøve af. Sæt du nu lige ramte plet, med det du umiddelbart havde lyst til at gøre, eller med det du tænkte, der var galt.

         Når du skal vurdere informationers troværdighed

  • Virker det sandsynligt ud fra andet, du ved?
  • Bygger det skrevne på seriøse, troværdige og solide kilder?
  • Er det en producent eller sælger, som informerer?
  • Er der klar skelnen mellem information og annoncering - og redegøres der for de forhold på sitet?
  • Refereres der nuanceret til myndigheders anbefalinger?
  • Er du helt klar over, hvem der har skrevet det, du læser (- en anden forælder, en fagperson (hvilken uddannelse/erfaring) eller en professionel kommunikationsperson?))
     
    - vi bruger selv pejlemærkerne

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Sundhesplejersken.dk

Visionerne bag sundhedsplejersken.dk er, at styrke forældreskabet på alle måder. Vi, der arbejder med sundhedsplejersken.dk, synes at børns udvikling og forældreskab er det mest interessante, vi kan beskæftige os med. Vi har erfaret, at forældre har den samme brændende interesse for børns udvikling, som vi har. Og bag sundhedsplejersken.dk er solid viden om myndighedernes anbefalinger og baggrunden for dem. Samtidig er vi en stor gruppe af forskellige fagpersoner, som til sammen har et indgående kendskab til utrolig mange facetter af børns og forældres liv og livsbetingelser.  

Yderligere læsestof

Tænk - Guide til sikre og sunde småbørn 0 - 3 år. Tænk 2010.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk