Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Det kigger din sundhedsplejerske også efter på sine besøg

Måske virker det, som om din sundhedsplejerske bare hyggesnakker lidt med dig om løst og fast om dit barns kost, søvn, vækst og udvikling på sine besøg. Men faktisk kigger hun også nøje efter en række andre ting. Læs her, hvad din sundhedsplejerske også er opmærksom på.

Når din sundhedsplejerske kommer på besøg, så interesserer hun sig selvfølgelig for dit barns kost, søvn, udvikling, leg og motorik. Men derudover så betragter hun blandt andet, hvordan samspillet mellem dig og dit barn er.
”Det vil sige, om du reagerer på dit spædbarns gråd? Om du kan finde ud af, hvad det er dit spædbarn beder dig om? Og når dit barn er blevet lidt større, om du reagerer, når det henvender sig, svarer og hjælper det,” siger sundhedsplejerske Bente Vang Jensen.

Det er nemlig utrolig vigtigt, at samspillet mellem mor og barn eller far og barn fungerer, påpeger hun.
Og hvis ikke det gør, så vil det være her, at sundhedsplejersken sætter ind med konkrete råd og hjælp.

Tilknytning

Din sundhedsplejerske lytter også efter, om du og dit barn har et fælles sprog. Altså om I kan kommunikere godt med hinanden. For ofte vil mor eller far før alle andre vide, at ’and’ betyder ’vand’ og så videre.

”Derudover så lægger sundhedsplejersken mærke til, om barnet henvender sig til mor og far, når der er noget, som det gerne vil. Eller når det oplever, at andre ikke forstår det. For det fortæller, om barnet er vant til, at mor og far tager sig af dets behov. Om det er vant til, at hos mor og far er der hjælp at hente. Det vil sige, om det har en god tilknytning til mor og far. Om barnet ved, hvor det hører hjemme,” siger Bente Vang Jensen.

Relationer

Din sundhedsplejerske lægger også mærke til, hvordan du og din partner taler til eller om hinanden.
”Det er jo også vigtigt, at mor og far har det godt med hinanden,” siger Bente Vang Jensen.
Og hvis sundhedsplejersken får indtryk af, at det har de ikke, så vil hun prøve at komme til at snakke om, hvordan det går med at finde plads til voksenlivet og seksuallivet.

”Jeg lytter simpelthen efter, hvordan relationerne fungerer hele vejen rundt. Mellem mor og barn, far og barn, mor og far, barn og barn, hvis der er søskende eller mor og mor/svigermor,” siger sundhedsplejersken.
Aldrig for at blande sig utidigt, men for at opfange om der er nogle mislyde. Om der er noget, som det kunne være godt at snakke om, påpeger Bente Vang Jensen.
”Sundhedsplejersken er jo et tilbud om hjælp, vejledning og støtte,” siger hun.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Pyt med nullermænd

Sundhedsplejersken kigger til gengæld ikke efter, om der ligger nullermænd i hjørnerne, er fedtet på bordet, om der roder, eller om mor lige har nået at vaske hår.
”Hvis blot der er et menneskeligt overskud, så gør det ingen forskel,” siger hun.
Kun hvis det ligefrem ligger farlige glasskår på gulvet eller hvis det flyder med beskidte bleer på gulvet, vil sundhedsplejersken hæfte sig ved det.

”Altså hvis den måde hjemmet bliver holdt på er farligt, uhygiejnisk eller usundt for barnet,” siger Bente Vang Jensen.
For så er der brug for hjælp til netop det. Men det er heldigvis utrolig sjældent, påpeger Bente Vang Jensen.
”Bare barnet har det godt så pyt med, hvilke standarder der hersker i hjemmet,” siger hun.

Så der er ingen grund til at løbe rundt med støvsugeren eller føle sig forpligtet til at stille med det store kaffebord, når sundhedsplejersken skal på besøg. For det er slet, slet ikke det, som det handler om, påpeger hun.


 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk