Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vælg sparepære til dit barns natlampe med omhu

Det er ikke ligegyldigt, hvilken type af sparepære, du bruger på dit barns værelse. Visse typer af sparepærer har nemlig vist sig at kunne skade dit barns hud.

Du synes måske, at det er rart, at pæren i natlampen eller skrivebordslampen på dit barns værelse er af den mindre energislugende slags. Men faktisk er det ikke altid godt. Det har nemlig vist sig, at visse typer af sparepærer kan skade huden og i allerværste fald medføre hudkræft. Især hvis afstanden mellem barn og lampe er lille.
Det fremgår af en undersøgelse fra den engelske Sundhedsstyrelse. Årsagen er, at visse typer af sparepærer udsender overraskende meget ultraviolet stråling. Altså samme slags stråler som fra solen.

En sommerdags solstråler

Der findes forskellige typer af sparepærer. Nogle har beskyttede rør og nogle har ubeskyttede rør. Det er den sidste type, der har vist sig at være farlige.
Hvis lysstofrøret i sparepæren er ubeskyttet ( den ligner en sparepære), og hvis det befinder sig inden for en afstand på 2-3 cm, udsender det nemlig en stråling, der svarer til solens stråling på en sommerdag.  Hvis det befinder sig inden for en afstand på 30 cm, svarer strålingen til den, vi får på en vinterdag.
Men ligner sparepæren en almindelig elektrisk pære, udsender den ikke stråling i skadelige mængder. Det skyldes, at det ydre pæreformede glas bremser strålingen. Denne type sparepærer med beskyttede rør kan derfor bruges overalt i hjemmet.

Sikker afstand fra kroppen

Den engelske sundhedsstyrelse anbefaler derfor, at du sørger for, at der er en sikkerhedsafstand på 30 cm til sparepærer med ubeskyttede lysstofrør. Det vil sige, at du undgår at bruge sparepærer med ubeskyttede rør i lamper, som befinder sig tæt ved dit barns hoved eller krop. Eller tæt ved din egen for den sags skyld. Det vil altså typisk sige natlamper, læselamper og lamper over borde.
Den danske sundhedsstyrelse har endnu ikke forholdt sig til sagen. Men den engelske sundhedsstyrelse vil nu undersøge risikoen nærmere.
Næsten ni ud af 10 husstande benytter sparepærer.
Det er ultraviolet stråling fra solen, som bruner huden og gør den solbrændt.
Der er stor forskel på, hvor godt børn tåler solen. Især børn med rødt hår og/eller fregner får let solskoldninger.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn beskyttes fuldstændigt imod solen det første halve år.
Sparepærer indeholder kviksølv, som er en nervegift, der ophobes i levende organismer. Kviksølv er skadeligt for sundhed og miljø. Du skal derfor aflevere sparepærer på genbrugspladsen, når de ikke duer mere.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Læs mere:

Sunde børn. Til forældre med børn i alderen 0-3 år. Sundhedsstyrelsen, 2006.
Emissions from compact fluorescent lights. Health Protection Agency the 9th October, 2008.

Links:

www.hpa.org.uk  
www.ing.dk 


Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk