Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Sol, sommer og sund fornuft

Man kan få lyst til at gå grassat i solens stråler, når udsigten er sol og blå himmel. Det er bare klogt at beskytte børnene mod solen, uden du på nogen måde behøver at gå i panik.

Nu er solen kommet, og hvor er det skønt. Fuglene kvidrer, blomsterne dufter, græsset er grønt, og sommeren gemmer sig lige bag hjørnet af de næste par week-ender. Solskin er dejligt, men desværre er ozonlaget tyndt på vores breddegrader i sommertiden. Det betyder, at vi ikke er så godt beskyttet mod solens skadelige stråler.

Børn i vækst er mere sårbare

Børns celler overalt i kroppen deler sig meget hurtigere end voksnes celler. Det er fordi, børn vokser til forskel fra vi voksne, der er holdt op med det. Det betyder, at børnenes celler er mere påvirkelige også for skadelige ting som eksempelvis solstråler. Samtidig opholder børn meget længere tid udenfor, end voksne gør. De leger jo og har det sjovt. Og går det rigtig godt for dem, så forsvinder de helt ind i deres legeverden og tænker ikke på det, som sker rundt omkring dem. De opdager måske heller ikke, hvis de får sol i alt for lang tid.

 

Når solen skinner på huden, dannes der D-vitamin. Du kan læse mere om sol og D-vitamin

Hvert tredje barn forbrændt af solen

Måske er det legeglæden, som er baggrund for, at 5 ud af 15 børn "på Rød stue" får forbrændinger i huden på grund af solen i løbet af en sommer. Og desværre er solskoldninger i barndommen en medvirkende årsag til hudkræft senere i livet. Antallet af hudkræfttilfælde er fordoblet i de seneste årtier. Så der er mange gode grunde til beskyttelse mod solens skadelige virkninger. Men det betyder ikke, at du har grund til at blive bange, bare dit barn får lidt sol på næsen.

De voksnes ansvar

Der er mange ting, du kan gøre, hvis du vil omgås solen fornuftigt på dit barns vegne. Der er absolut ikke grund til at gribes af dødsangst langt ud i fremtiden, hvis du planlægger klogt og tænker dig om. Når du har taget dine forholdsregler, så er det også lettere at håndtere, hvordan børnene beskyttes i dagligdagen. Myndighederne har nogle anbefalinger, der er gode at kende, dem finder du under ”Læs mere om”. Du kan også få et UV-index som SMS se mere her om begge dele.

 

Når du vil beskytte dit barn mod solen, kan du sørge for:

  • Der er skyggefulde legesteder (fx under træer eller solsejl, parasol i barnevogn)
  • At du undgår direkte sol til de allermindste (under ½ år)
  • Dine børn har tyndt bomuldstøj på i solen (obs. At vådt tøj kan miste beskyttelse)
  • Du er opmærksom på, hvor dit barn opholder sig
  • At planlægge solbeskyttelse med dagpleje/institution
  

Lege i solen er dejligt

Helt væk i legen...

Børn skal ikke ligne asparges

Det er forskelligt, hvordan det enkelte barns hud modtager solens stråler. Lys og sart hud kan tåle meget lidt sol, hvorimod hud med mørk lød langt bedre klarer solens stråler.  Men alle hudtyper har behov for beskyttelse alt efter omstændighederne. Du kommer langt med en naturlig barriere i form af solhat, skyggefulde steder og løstsiddende luftigt tøj til dit barn. Du kan også lære dit barn at være påpasselig med solen, fx at søge skyggen. Du behøver derimod ikke at indvie barnet i farerne for hudkræft på langt sigt. Det er alt for ukonkret og vanskeligt at forstå for et barn under skolealderen.

Solcreme og soltøj

Solcreme fås i mange afskygninger, og vælger du efter en type, der er miljømærket med Svanen, så ved du, at der er færrest sundhedsskadelige stoffer i produktet. Man kan også få specialfremstillet tøj, som beskytter særlig godt mod solens stråler. Det kan være en ide, hvis I fx skal opholde jer meget ved stranden, hvor solen er meget skarp, eller I skal på ferie sydpå.

 

Om solcreme:

  • Det anbefales at bruge rigeligt (en håndfuld til en barnekrop)
  • Det er godt at komme solcreme på, cirka ½ time før barnet skal ud i solen
  • Vandfast solcreme kan klare 4x20 minutter i vandet
  • Vandafvisende solcreme 2x20 minutter
  • Lad kroppen tørre af sig selv efter bad. 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Kilder:
Tænk børn- Guide til sikre og sunde småbørn 0 - 3 år. Tænk 2010. 

Kræftens bekæmpelse: www.skrunedforsolen.dk
Hvordan vælger jeg en miljøvenlig solcreme?

 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk