Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Se det summer... af sommer, men

- også af bier, hvepse og andre vingede væsner. Du kan sikkert ikke undgå at ungerne får et insektstik af og til. Og mere end 3.000 skadestuebesøg skønnes fx at have årsag i et hvepsestik. Se hvordan du kan håndtere de små kryb.

Stik som forsvar

Hvepse (gedehams), bier (dem er der mange forskellige slags af), de stikker, hvis de føler sig angrebet. De har hver især forskellige typer af brod, som de stikker med, når mennesker sætter et angreb ind. Det kan være en fod, der træder - en hånd, der tager omkring eller en mund, som sluger….

Koncentration om brodden

Giften sidder i brodden, så væk med den så hurtigt som muligt. Man kan bruge en negl eller en pincet og bagefter forsøge at suge noget af giften ud med fx en giftsuger (den kan købes på apoteket). Rens bagefter såret med vand og sæbe. Desværre er der ikke rigtig nogle af de gamle husråd (løg, eddike, sukkerknald osv.), der kan siges at have overbevisende effekt på følgerne af et stik. Så hvor stikket er, kommer der næsten altid ømhed og hævelse. Gedehamsegift er faktisk beslægtet med slangegift, men heldigvis sædvanligvis ikke nær så farligt.

Er der allergi overfor bi- eller hvepse?

Hvis en person er stukket en gang og næste gang, man er uheldig at blive stukket igen og får allergisymptomer, så er der grund til at være på vagt. Symptomerne kan være kløe, mild feber, træthed, nældefeber over det meste af kroppen og endnu mere alvorlige symptomer som besvær med at trække vejret. Hold øje med forløbet og kontakt læge eller skadestuen, hvis der er usikkerhed om en sværere allergisk reaktion er på vej. Hvis du har mistanke om allergi overfor hvepse eller bier, kan du eller dit barn blive undersøgt, for om mistanken kan bekræftes eller det modsatte. Hvis du eller dit barn får konstateret allergi overfor hvepse eller bier, kan du få medicin til brug for, hvis uheldet er ude.

Måske kan du forhindre at I har mange hvepse eller hvepsestikkene.

  • Her I et hvepsebo i nærheden, så sørg for at få det fjernet.
  • Hvepse går efter kød (ådsler - fx kødpålægget eller frikadellen) og søde ting. Så spis disse ting inden døre - eller under skarp bevogtning.
  • Det er risikofyldt at løbe på bare tæer i græsset, man kan let komme til at træde på en hveps.
  • Lad de mindste sove under et myggenet i barnevognen.

Du anbefales at søge læge straks hvis:

  • Stikket fra bi eller hveps sidder i mund, i luftrøret eller udenpå halsen.
  • Der er utilpashed, svimmelhed, opkastningsfornemmelser eller problemer med at trække vejret
  • Der før har været en svær allergisk reaktion og der ikke er akutmedicin (adrenalinsprøjte/Epipen) til at behandle med.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev

Kan du lindre smerten?

Hvis dit barn bliver stukket, kan iskoldt omslag på stedet, hvor brodden har siddet, bedøve (du kan tage en pose frosne ærter eller majs fra fryseren, hvis du ikke lige har en autoriseret is"forbinding"). Lokalbedøvende creme, kan købes på apoteket, det kan måske lindre. Nogle sværger til mepyraminsalve, som også fås på apoteket. Det kan bruges til alle stik, hvor der kan forekomme en allergisk reaktion i huden (dvs. også myggestik).

 

Kærlig omsorg og trøst virker godt sammen med ovenstående midler. Måske en tår vand, en historie og en "trøstesang" også viser sig at være en god ingrediens i cocktailen.

GODT TIP! Husk lige lusene...

Når børnene kommer hjem fra ferie starter luseplagen for fuld styrke. Måske er det fordi, mange forældrene har slappet lidt af fra den ugentlige kæmning.  Så en del børn har fået lus i ferien, og når de kommer tæt på kammeraterne derhjemme, er der masser af lus i omløb. Så hvis alle forældre fortsatte med en kæmmeaften straks de kommer hjem fra ferie, ville problemerne med lus blive mindre.

Kilder:

www.dpil.dk (Skadedyrlaboratoriet)

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk