Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Har du styr på flåterne?

Flåtsæsonen er godt i gang, og der er nu blevet registreret en ny og større flåt i Danmark, som vi skal holde øje med.

Flåter er små mider, som lever i græs og på småplanter i varme og fugtige områder, som fx skove og skyggefulde enge. De lever af at suge blod fra fortrinsvis rådyr, men suger også gerne fra andre levende væsner, fx katte, hunde … og mennesker.

 

Det er umiddelbart fuldstændig ufarligt at blive bidt af en flåt. Selve biddet mærker man sjældent (det kan dog godt klø lang tid efter), og den smule blod, den suger, betyder ingenting for et menneske – heller ikke et lille et af slagsen.

 

Når flåten alligevel har fået betegnelsen ”et af Danmarks farligste dyr” er det fordi, den kan være inficeret med bakterier eller vira. Og hvis de ikke bliver behandlet, kan de fremkalde alvorlige sygdomme hos mennesker. Det er derfor vigtigt at opdage flåter, som har bidt sig fast på os mennesker, og få dem fjernet så hurtigt som muligt. 

Tjek for flåter efter skovtur

Hvis du og din familie har været på skovtur eller boltret jer i højt græs, er det vigtigt at tjekke for eventuelle flåtbid, når I kommer hjem. Flåter elsker varme og fugt og bider sig derfor ofte fast i knæhaser, armhuler, skridt, hovedbund eller hudfolder, hvor der er varmere og mere fugtigt end midt på armen eller benet. Her kan de dog også kan finde på at bide sig fast.

 
Flåten kan sidde fast og suge blod i op til 14 dage, hvis den ikke opdages. Den kan dog ikke selv overleve inden døre og vil dø i løbet af et par dage, hvis du har fået slæbt den med ind på fx sko eller tøj.

 

Se, hvordan du fjerner en skovflåt: https://www.flåtbid.dk/fl%C3%A5t-kort-video

Borrelia

Indtil 2012 kendte man kun til én sygdom, som kunne overføres via flåter, nemlig nervesygdommen Borreliose. Er man blevet smittet med Borrelia, er første tegn på sygdommen ofte et ringformet rødt udslæt på huden omkring bidstedet. Udslættet udvider sig gradvist og bliver ofte lysere i midten. Bliver det større end 5 cm, bør man kontakte sin læge.

 

Som regel opstår udslættet inden for de første fire uger efter et flåtbid, men man kan godt være smittet med Borrelia uden at få udslæt. Andre symptomer kan da være hovedpine, muskel- og ledsmerter, let feber og træthed. Borrelia kan behandles med penicillin i stærk dosis, og startes behandlingen tidligt i forløbet, kan man blive fuldstændig rask.

TBE (Tick Borne Encephalitis)

TBE er en anden sygdom, som kan spredes via flåter. Den blev første gang observeret i Danmark i 2012. Flåter inficeret med TBE forekommer meget sjældnere end flåter inficeret med Borrelia, som findes overalt i skove og områder med højt græs. Det er derfor usædvanligt at blive smittet med TBE i Danmark.  De ”fleste” tilfælde registreres på Bornholm – og det er kun ca. tre om året. Men i Sverige er de mere udbredt.

Hvis man bliver smittet med TBE, vil de første symptomer være feber, træthed, hovedpine, svimmelhed og muskelsmerter. 3 ud af 4 smittede bliver raske helt af sig selv, mens 1 ud af 4 har risiko for at udvikle den ret alvorlige skovflåt-båren hjernehindebetændelse. Der findes ingen medicin mod TBE, men de fleste kommer sig efter lang tids sygdom – dog i 40 % af tilfældene med symptomer som hukommelsesbesvær, hovedpine eller koncentrationsbesvær.


Har man været smittet med TBE og er kommet sig, er man immun over for virussen resten af livet. Man kan blive vaccineret mod TBE.

Engflåten

I november 2017 fandt forskere en ny og større type flåt på en guldsjakal, som var blevet skudt i Jylland. Den nye type flåt er blevet døbt engflåt, da den i modsætning til skovflåten lever på åbne engområder. Den nye flåt er kendt fra Østeuropa, men man ved ikke med sikkerhed, om den for alvor har etableret sig i Danmark. Så vi skal holde øje med den, men behøver endnu ikke at være bekymrede.

 

Engflåten kan bære en bakterie, der hedder Rickettsia raoultii, og som hos mennesker kan forårsage forstyrrelser i lymfesystemet. Bakterien kan slås ned med antibiotika, men en anden type antibiotika end den, der bruges i forbindelse med skovflåtbid.  

Sådan undgår du flåtbid

Hvis du gerne vil undgå at blive bidt af flåter, er det en god idé at tage lange bukser på og en bluse eller jakke med lange ærmer, når du skal i skoven eller ud i højt græs. Du kan evt. proppe buksebenene ned i strømperne, så flåterne ikke kan kravle op den vej – allerbedst er det, hvis du tager støvler eller gummistøvler på. Men der er ingen garanti! Så tjek alle efter, når I har været på skovtur eller har leget i græsset eller på engen.

 

Læs mere om flåter, og hvordan du fjerner dem her.

 

Flåter findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.


Kilder:
Statens Seruminstitut, www.ssi.dk
DTU Veterinærinstituttet, www.vet.dtu.dk
Ingeniøren, www.ing.dk
www.videnskab.dk
www.sundhed.dk
www.flåtbid.dk

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk